ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Υψηλό 24 ετών για τον πληθωρισμό – Ξεπέρασε το 80% τον Αύγουστο

Τουρκία: Υψηλό 24 ετών για τον πληθωρισμό – Ξεπέρασε το 80% τον Αύγουστο
Νέο ρεκόρ 24 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, με την υψηλότερη τιμή από το 1998. AP Photo/Evgeniy Maloletka

Νέο ρεκόρ 24 ετών έσπασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από το 1998, μετά την αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, που έφερε το βασικό επιτόκιό της σε 13% από 14%.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός άγγιξε το 80,21%, ελάχιστα χαμηλότερα από την εκτιμήσεις των αναλυτών και αυξημένος σε σύγκριση με το 79,6% που κατέγραψε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (Tüik)

Εντούτοις, και σύμφωνα με το Reuters, τόσο η αντιπολίτευση, όσο και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν το Tüik ότι υποτιμά την έκταση του πληθωρισμού, «τουλάχιστον κατά το ήμισυ».

Μάλιστα, η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4%.

Σημειώνεται πως η Τουρκία καταγράφει διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017.

Η «οπτική» του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, όπου και αποδίδεται η μείωση των επιτοκίων στα μέσα Αυγούστου από 14% σε 13%

Η ανορθόδοξη - όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή Μέσα - νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών. Ωστόσο ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική του περίπου εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το κόστος ζωής», παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ