ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: «Παράθυρο» για την ενεργειακή κατανάλωση από το νέο προσχέδιο της ΕΕ

Bloomberg: «Παράθυρο» για την ενεργειακή κατανάλωση από το νέο προσχέδιο της ΕΕ
Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 5% ανά ώρα, κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10% όλων των ωρών AP Photo

Το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει την ενεργειακή κρίση, μειώνοντας τις διακυμάνσεις της αγοράς, ενισχύοντας την ρευστότητα και χαμηλώνοντας το κόστος του φυσικού αερίου, ίσως δώσει ένα «παραθυράκι» στα κράτη – μέλη να ρυθμίσουν τη δική τους κατανάλωση ρεύματος, σε ποσοστό χαμηλότερο από ότι προέβλεπε η αρχική πρόταση, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεση της Corriere della Sera.

Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 5% ανά ώρα, κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10% όλων των ωρών, με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Το προσαρμοσμένο προσχέδιο πλέον αναφέρει πως οι χώρες θα μπορούν να αποφασίσουν ανεξάρτητα τον στόχο ενός διαφορετικού ποσοστού για τις ώρες αιχμής / ανά ώρα, αρκεί να καλύπτουν τουλάχιστον το 7% του συνόλου των ωρών αυτών.

Να θυμίσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα, το Bloomberg έκανε λόγο για ένα ελαφρώς διαφορετικό προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 28 Σεπτεμβρίου, με τα αναλυτικά βήματα που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη – μέλη για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Παρότι ορισμένα μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν δεν σχεδιάζει να προτείνει καμία δραστική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες.

Έκκληση για κοινή λύση

Οι κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ καλούν την Κομισιόν για κοινή λύση καθώς οι καταναλωτές έχουν πληγεί σημαντικά από τους λογαριασμούς ενέργειας που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Να θυμίσουμε πως στην εισήγηση της, η Κομισιόν, ανέφερε πως τα σχέδια της περιλαμβάνουν όριο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και περικοπές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου, καθώς ο TTF δεν έχει προσαρμοστεί.

Το έγγραφο της Κομισιόν στις 28/9 στόχο έχει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις πως όντως θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, με πρώτο βήμα την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε ένα πρώτο έκτακτο πλάνο παρεμβάσεων κατά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ