ΔΙΕΘΝΗ

Πληθωρισμός: Αύξησεις ρεκόρ σε Γερμανία, Πορτογαλία και τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αύξησεις ρεκόρ σε Γερμανία, Πορτογαλία και τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1992, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο Pixabay

Τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που δείχνουν ετήσια αύξηση τιμών 12,1% για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, στο ίδιο μοτίβο με τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η Πορτογαλία και χθες η Γερμανία. Αν και στην περίπτωση της Ελλάδας η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου τα επισημά στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου.

Στην ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή επιτάχυναν σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν κατά 10% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ενώ τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί κατά 9,1%.

EUROSTAT.jpg
Στην ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή επιτάχυναν σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ

Πορτογαλία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1992, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 9,3%, υψηλότερα από το 8,9% του προηγουμένου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ΙΝΕ.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1994, και υψηλότερα από το 6,5% στη 12μηνη περίοδο μέχρι τον Αύγουστο.

Ώθηση στη νέα άνοδο έδωσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη πίεση στις αγορές ενέργειας και τροφίμων.

Ρεκόρ 70 ετών στην Γερμανία

Να θυμίσουμε πως χθες ανακοινώθηκε και ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος έφτασε το 10% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ