ΔΙΕΘΝΗ

Τράπεζα της Αγγλίας: Λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα για να καθυσηχάσει τις αγορές

Τράπεζα της Αγγλίας: Λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα για να καθυσηχάσει τις αγορές
Το μέγιστο μέγεθος των δημοπρασιών θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 και θα ορίζεται μέχρι και τα 10 δισ. στερλίνες AP Photo/Frank Augstein

Επιπρόσθετα μέτρα για να υποστηρίξει μια ομαλή λήξη των σχεδίων αγοράς ομολόγων που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Αγγλίας, με στόχο να προλάβει μια οικονομική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενόψει της ολοκλήρωσης της επείγουσας παρέμβασής της – που είχε λάβει στις 28 Σεπτεμβρίου με την έκτακτη αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η ΒοΕ τόνισε πως είναι προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος των ημερησίων δημοπρασιών της για να «διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για αγορές ομολόγων».

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας τόνισε πως έχει πραγματοποιήσει οκτώ ημερήσιες δημοπρασίες, προσφέροντας να αγοράσει μέχρι και 40 δισ. στερλίνες και έχει αγοράσει ομόλογα αξία 5 δισ. στερλίνων.

«Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναπτύξει αυτή την αχρησιμοποίητη χωρητικότητα για να αυξήσει το μέγιστο μέγεθος των υπολοίπων πέντε δημοπρασιών πάνω από το τρέχον επίπεδο των 5 δισ. στερλίνων σε κάθε δημοπρασία.

Το μέγιστο μέγεθος των δημοπρασιών θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 και θα ορίζεται μέχρι και τα 10 δισ. στερλίνες στις σημερινές λειτουργίες.

Ο υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης αποθεματικών της τράπεζας θα παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΒοΕ, σύμφωνα με το CNBC.

Παράλληλα, η ΒοΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια Προσωρινή Διευκόλυνση Διευρυμένων Μηχανισμών Επαναχρηματοδότησης (TECRF), η οποία θα προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας για τις επενδύσεις μέσω πράξεων ασφάλισης ρευστότητας (LDI), το οποίο θα παραμείνει μέχρι και μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Στο πλαίσιο αυτών των πράξεων, η Τράπεζα θα αποδεχθεί εξασφαλίσεις αποδεκτές βάσει του Sterling Monetary Framework (SMF), συμπεριλαμβανομένου του δείκτη που συνδέεται με ομόλογα και επίσης ένα ευρύτερο φάσμα εξασφαλίσεων από ό,τι είναι συνήθως αποδεκτό στο πλαίσιο του SMF, όπως οι εξασφαλίσεις εταιρικών ομολόγων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως τα 30ετή κρατικά ομόλογα άγγιξαν την υψηλότερη τιμή τους σήμερα Δευτέρα, από τις 28 Σεπτεμβρίου, με άνοδο πάνω από 8 μονάδες βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ