ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Βρετανία: Βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ
Το «προσωρινό όριο στα έσοδα» των εταιρειών που παράγουν ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ή των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ισχύει για την Αγγλία και την Ουαλία unsplash.com

Έκτακτο πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση της Βρετανίας, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στην βρετανική οικονομία μετά το σχέδιο του «μίνι προϋπολογισμού». 

Το «προσωρινό όριο στα έσοδα» των εταιρειών που παράγουν ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ή των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ισχύει για την Αγγλία και την Ουαλία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ στην ανακοίνωση της και επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο «να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν επωφελούνται από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η Βρετανία δείχνει να κινείται κοντά στην πρόταση της Κομισιόν για όριο στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω της πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική) και καταγράφουν υψηλά περιθώρια κέρδους.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλεισθεί από τον μηχανισμό αυτόν. Το «πλαφόν» αυτό στα έσοδα τους εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη συγκέντρωση άνω των 140 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. Η εφαρμογή του μέτρου θα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα.

Αντιδράσεις κατά του μέτρου

Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Greenpeace, αλλά και από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα, το οποίο το χαρακτήρισε αμέσως «έκτακτο φόρο» στις εταιρείες, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

«Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει, όπως οφείλει, τους κολοσσούς των ορυκτών καυσίμων;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η Greenpeace. Σχολίασε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, αφού αρχικά αντιτάχθηκε στην ιδέα επιβολής φόρου στα έσοδα των εταιρειών ενέργειας, στη συνέχεια «επέβαλε ντε φάκτο φόρο» επί των ακούσιων κερδών, αλλά μόνο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όχι στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RenewableUK, Νταν ΜακΓκρέιλ, είπε ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να «υποκινήσει τις επενδύσεις στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται για την κρίση» ενέργειας και την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Το μέτρο, είπε, στέλνει «το λάθος μήνυμα» στους δυνητικούς επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο νέος μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, «δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για μια αειφορική οικονομική ανάπτυξη», προειδοποίησε επίσης η Ντάρα Βίας, η διευθύντρια πολιτικής του Energy UK, του λόμπι του τομέα αυτού.

Σημειώνεται πως στην προεκλογική εκστρατεία της, όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της ιδέας της φορολόγησης των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τεχνολογιών με χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα επωφελούνται από τις «ασυνήθιστα υψηλές τιμές, ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι συχνά το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ