ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σενάρια ύφεσης λόγω της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σενάρια ύφεσης λόγω της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου
Η δυσοίωνη προειδοποίηση του οργανισμού αναδεικνύει τη ρήξη με τη Σαουδική Αραβία AP Photo/Hussein Malla

Σε άνοδο τιμών οδήγησε η απόφαση του OPEC+ να περιορίσει την παραγωγή και θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για το πετρέλαιο.

«Η αδιάκοπη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που προκλήθηκαν από τον σχεδιασμό του OPEC+ για μείωση της προσφοράς επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο οργανισμός και πρόσθεσε πως «με τις αδιάκοπες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν το τίμημά τους, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δυσοίωνη προειδοποίηση του οργανισμού αναδεικνύει τη ρήξη με τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτη του OPEC.

Οι πραγματικές απώλειες στην προσφορά θα είναι πιθανότατα περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και όχι 2 όπως είχε ανακοινώσει ο οργανισμός.

Οι περιορισμοί στην παραγωγή που ταλαιπωρούν την παραγωγή σε άλλα μέλη του OPEC σημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων, δήλωσε ο ΔΟΕ, ενώ οι νέες κυρώσεις της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ