ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή κρίση: Προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο στις προτάσεις της Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο στις προτάσεις της Κομισιόν
Ύστατο μέτρο φαίνεται να χαρακτηρίζει ένα προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο η Κομισιόν AP Photo/Pavel Golovkin

Την πρόβλεψη για προσωρινό πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου «ως ύστατο μέτρο» αναμένεται να συμπεριλάβει στις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η Κομισιόν, τις οποίες θα καταθέσει την Τρίτη προκειμένου να τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η τηλεδιάσκεψη με τους Επιτρόπους που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή κατέληξε σε πρόταση τεσσάρων σημείων.

Αυτή περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. Προτείνεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συνέβη με τα εμβόλια. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η δύναμη που έχει η ΕΕ για διαπραγμάτευση στις τιμές αντί να επιχειρεί κάθε κράτος-μέλος να διαπραγματεύεται ξεχωριστά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

«Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα μαζί μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ», έχει δηλώσει σχετικά ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα.

Μηχανισμός αλληλεγγύης. Προβλέπεται η αλληλοϋποστήριξη κρατών-μελών για την ενεργειακή επάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι αν τα αποθέματα κάποιας χώρας της ΕΕ πέσουν κάτω από ένα κρίσιμο σημείο και υπάρξει έκτακτη ανάγκη να μπορεί η χώρα αυτή να προμηθευτεί από μια άλλη το φυσικό αέριο που χρειάζεται, έναντι ενός δίκαιου αντιτίμου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Μείωση ζήτησης φυσικού αερίου. Η πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπει ήδη τη μείωση κατανάλωσης κατά 15% σε «εθελοντική» βάση, ωστόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η μείωση κατανάλωσης θα καθίσταται υποχρεωτική.

«Δεν πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού» έχει επισημάνει η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η πρόταση της Κομισιόν για αυτήν την παράμετρο που έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες είναι να υιοθετηθεί ένα «δυναμικό» πλαφόν στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό (δηλαδή δεν θα αυξήσει τη ζήτηση), και θα έχει χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ως «ύστατο».

Καθώς, δε, η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εξακολουθούν να το απορρίπτουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει το «μπαλάκι» στους «27» να αποφασίσουν για το ζήτημα, στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Κυριακή σημειώθηκε πρόοδος ως την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που τέθηκε ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα, και επίκειται η έγκριση από το σώμα ενός ακόμη πακέτου νομοθετικών προτάσεων την Τρίτη.

«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η θέση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής.

Την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν αποστείλει από κοινού και νέα επιστολή προς την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής, που βασίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

  • Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  • Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη».

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η παρέμβαση στο δείκτη αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF).

«Ο δείκτης αναφοράς δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας στην αγορά ενέργειας και φουσκώνει τεχνητά τις τιμές», είχε δηλώσει η Κ. Σίμσον.

Η διαπραγμάτευση με τις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο την ΕΕ για χαμηλότερες τιμές είναι μια ιδέα που βρίσκει σύμφωνες τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να πιέσει για την υιοθέτηση του πλαφόν στο φυσικό αέριο, δεδομένης και της διευρυμένης υποστήριξης που έχει πλέον η ελληνική πρόταση.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν καταλήξει σε κοινή λύση για το ενεργειακό, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται η λήψη μέτρων τόσο για το ντίζελ κίνησης -κάτι το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό μιλώντας στην Βουλή- όσο και για τη διατήρησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα με κρατική επιδότηση που δεν είναι απίθανο να αυξηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα αποφασιστούν μετά τη νέα προσπάθεια για ευρωπαϊκή λύση.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστεί στις 18 Οκτωβρίου, θα επικεντρωθεί στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται για να υποβάλει ως το τέλος του έτους, τις προτάσεις της, για μια εις βάθος μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ