ΔΙΕΘΝΗ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Διεργασίες με ελληνική πρωτοβουλία – Η ομάδα των «4»

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Διεργασίες με ελληνική πρωτοβουλία – Η ομάδα των «4»
Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού (AP Photo/Olivier Matthys)

Στην ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών επιμένει η ομάδα των «4» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. 

Πρόκειται για την ομάδα που αποτελείται από τους υπουργούς Ενέργειας 4 κρατών – μελών (Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας και Πολωνίας), οι οποίοι δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.

Αυτό προέκυψε από την κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πιο αναλυτικά, στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ