ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας για φυσικό αέριο: «Καλός συμβιβασμός» το τελευταίο σχέδιο πρότασης

Σκρέκας για φυσικό αέριο: «Καλός συμβιβασμός» το τελευταίο σχέδιο πρότασης
Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντώνται σήμερα (19/12) στις Βρυξέλλες για να θέσουν επί τάπητος τον καθορισμό ορίου στις τιμές χονδρικές του φυσικού αερίου INTIME / Αρχείου

«Καλός συμβιβασμός θα ήταν το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου» είπε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο πρότασης το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντώνται σήμερα (19/12) στις Βρυξέλλες για να θέσουν επί τάπητος τον καθορισμό ορίου στις τιμές χονδρικές του φυσικού αερίου.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από την αντίδραση των ηγετών της ΕΕ να βρεθεί επειγόντως λύση, μία αντίδραση που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εφόσον δεν επιτεύχθη να αρθεί το αδιέξοδο για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας προσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.
Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ