ΔΙΕΘΝΗ

Σαμ Μπάνκμαν: Ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατ. δολάρια ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX

Σαμ Μπάνκμαν: Ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατ. δολάρια ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX
Δεμένος με αλυσίδες και φορώντας μπλε κοστούμι, ο Μπάνκμαν-Φριντ εμφανίστηκε την Πέμπτη ενώπιον δικαστή για την ακρόαση της εγγύησης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν AP Photo / Rebecca Blackwell

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη σχετικά με την κατάρρευση της FTX, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ίδρυσε.

Δεμένος με αλυσίδες και φορώντας μπλε κοστούμι, ο Μπάνκμαν-Φριντ εμφανίστηκε την Πέμπτη ενώπιον δικαστή για την ακρόαση της εγγύησης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Δεν κατέθεσε ομολογία, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα ενώπιον του δικαστή που προεδρεύει στην υπόθεσή του.

Σύμφωμαν με το Bloomberg, το πακέτο περιλαμβάνει εγγύηση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εξασφαλίζεται από το σπίτι των γονέων του στην Καλιφόρνια. Οι όροι της απαιτούν να μένει μαζί τους και να υποβάλεται σε ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Ο αμερικανός δικαστής Γκάμπριελ Γκορενστάιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος να διαφύγει ο Μπάνκμαν-Φριντ ήταν μικρός και δήλωσε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό όσον αφορά μελλοντικά οικονομικά εγκλήματα.

Ο 30χρονος Μπάνκμαν-Φριντ κατηγορήθηκε βάσει δικογραφίας που αποκαλύφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν για την οργάνωση μιας πολυετούς απάτης κατά την οποία χρησιμοποίησε δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών της FTX για προσωπικά έξοδα και στοιχήματα υψηλού κινδύνου μέσω του αδελφού οίκου συναλλαγών του χρηματιστηρίου, Alameda Research.

Η κατάρρευση της FTX είχε αντίκτυπο στην ήδη ταλαιπωρημένη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, πυροδοτώντας εκκλήσεις για περαιτέρω ρύθμιση καθώς και για απόδοση ευθυνών σε όσους ηγήθηκαν του ανταλλακτηρίου. Ήταν μια εντυπωσιακή πτώση για τον Μπάνκμαν-Φριντ, μια ηγετική φυσιογνωμία του κλάδου που κάποτε υπολογιζόταν ότι η αξία του ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε αναδειχθεί σε σημαντικό δωρητή για τα πολιτικά κόμματα.

Σε πολυάριθμες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την αίτηση πτώχευσης της FTX τον Νοέμβριο, ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου οφειλόταν σε διαχειριστικά λάθη και όχι σε σκόπιμη απάτη.

Αυτή η υπεράσπιση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Μανχάταν Ντέμιαν Γουίλιαμς το βράδυ της Τετάρτης ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Μπάνκμαν-Φριντ, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Καρολάιν Έλισον και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας της FTX Γκάρι Γουάνγκ, δήλωσαν ένοχοι για απάτη και συνεργάζονται με την εισαγγελία.

Η εμφάνιση του Μπάνκμαν-Φριντ στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης επισφραγίζει ένα εβδομαδιαίο δράμα σχετικά με την επιστροφή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί. Συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου στις Μπαχάμες κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών και αρχικά δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στην έκδοσή του.

Αφού του αρνήθηκαν την εγγύηση στο Νασάου και τον έστειλαν στη διαβόητη φυλακή Fox Hill, ο Μπάνκμαν-Φριντ άλλαξε γνώμη. Όμως η επιστροφή του στις ΗΠΑ καθυστέρησε εν μέσω σύγχυσης στο δικαστήριο στις Μπαχάμες, μέχρι που τελικά έφυγε από το νησί με πτήση που διέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Γουίλιαμς ανακοίνωσε τις ομολογίες των Έλισον και Γουάνγκ ενώ ο Μπάνκμαν-Φριντ βρισκόταν στον αέρα.

Η Έλισον δήλωσε ένοχη για επτά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω καλωδίων και της συνωμοσίας για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε συμφωνία που υπέγραψε στις 19 Δεκεμβρίου. Ο Γουάνγκ ομολόγησε την ενοχή του σε τέσσερις κατηγορίες. Αντιμετωπίζουν δεκαετείς ποινές φυλάκισης για τις κατηγορίες αυτές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν ελαφρυντικά από την κυβέρνηση με βάση τη συνεργασία τους.

Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στην Alameda Research είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν ως κακοδιαχείριση και όχι ως απάτη, και η κατάθεση των πρώην συνεργατών του θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον Μπάνκμαν-Φράιντ.

Επιμέλεια κειμένου - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ