ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Σαμ Μπάνκμαν, ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX

Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Σαμ Μπάνκμαν, ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX
Η είδηση της σύλληψής του κάνει τον γύρο του κόσμου (Photo by Craig Barritt/Getty Images for CARE For Special Children )

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες τη Δευτέρα (12/12) αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν ποινικές κατηγορίες εναντίον του. Η είδηση της σύλληψής του κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία ερευνά τον Μπάνκμαν-Φριντ και την κατάρρευση της FTX και της αδελφής της εμπορικής εταιρείας Alameda, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του στο Twitter.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη χωρίς επεισόδια στο συγκρότημα διαμερισμάτων του το απόγευμα της Δευτέρας (12/12) στο Νασάου, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη, ανέφερε σε δήλωση η Βασιλική Αστυνομία στις Μπαχάμες.

Λίγο αφότου επιβεβαιώθηκε η σύλληψή του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είπε ότι ενέκρινε ξεχωριστές κατηγορίες σχετικά με τις «παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων» του Μπάνκμαν, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια την Τρίτη.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Wall Street δήλωσαν επίσης ότι θα λάβουν μέτρα κατά του Μπάνκμαν.

«Επαινούμε τους εταίρους μας στις αρχές επιβολής του νόμου που εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν τη σύλληψη του κ. Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ στις Μπαχάμες για ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες», δήλωσε ο Gurbir Grewal, αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εγκρίνει χωριστά κατηγορίες σχετικά με τις παραβιάσεις του κ. Μπάνκμαν-Φριντ των νόμων περί κινητών αξιών μας, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια αύριο στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο 30χρονος Μπάνκμαν, άλλοτε διασημότητα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, που έγινε παρίας μέσα σε μια νύχτα τον περασμένο μήνα, καθώς η εταιρεία του υπέστη κρίση ρευστότητας και κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταθέτες ανίκανους να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Οι New York Times, επικαλούμενοι ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, ανέφεραν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Μπάνκμαν περιελάμβαναν απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία μέσω τραπεζικής απάτης, απάτη επί τίτλων, συνωμοσία απάτης χρεογράφων και ξέπλυμα χρήματος.

Η συνθήκη έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών με τις Μπαχάμες επιτρέπει στους εισαγγελείς των ΗΠΑ να επιστρέψουν τους κατηγορούμενους στο αμερικανικό έδαφος εάν οι κατηγορίες θεωρούνταν τιμωρούμενες με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και στις δύο δικαιοδοσίες.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάνκμαν-Φριντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX και την αντικατάστασή του από τον John J. Ray III.

Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ο Ray, η κατάρρευση της FTX φαίνεται να προέρχεται από τη συγκέντρωση εξουσίας «στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας εξαιρετικά άπειρων και μη εξειδικευμένων ατόμων» που απέτυχαν να εφαρμόσουν ουσιαστικά οποιονδήποτε εταιρικό έλεγχο.

Μετά την παραίτησή του, ο Μπάνκμαν-Φριντ έγραψε στο Twitter ότι σοκαρίστηκε που είδε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως εξελίχθηκαν, όμως τόνισε πως η πτώχευση «δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει το τέλος για τις εταιρείες ή την ικανότητά τους να παρέχουν αξία και κεφάλαια στους πελάτες τους κυρίως».

Τις τέσσερις εβδομάδες από τότε που η FTX κήρυξε πτώχευση, ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας κάπως άτυχος διευθύνων σύμβουλος, αρνούμενος τις κατηγορίες ότι εξαπάτησε τους πελάτες της FTX.

«Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη», είπε στο BBC το Σαββατοκύριακο. «Δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα δεν ήμουν τόσο ικανός όσο νόμιζα ότι ήμουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ