ΔΙΕΘΝΗ

«Φορολογήστε μας»: Το περίεργο αίτημα των «υπερπλούσιων του πλανήτη»

«Φορολογήστε μας»: Το περίεργο αίτημα των «υπερπλούσιων του πλανήτη»
Οι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποιούν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή Pixabay

Περισσότεροι από 200 εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «φορολογήσουν εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, τώρα».

Πρόκειται για συνολικά 205 εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι υπέγραψαν μια κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν από τους παγκόσμιους ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη 18/1, να εισαγάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας για να αντιμετωπιστεί η «ακραία ανισότητα», προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής.

Οι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποιούν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή, σύμφωνα με τον Guardian.

Συγκεκριμένα, οι εκατομμυριούχοι από 13 χώρες ζητούν δράσεις προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης δικαιότερων οικονομιών, τονίζοντας ότι «δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας για να το λύσουν». «Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο, τώρα είναι η ώρα να φορολογηθούν οι εξαιρετικά πλούσιοι», επισημαίνουν.

«Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι μια ιστορία πλούτου που δεν ρέει πουθενά αλλού παρά μόνο προς τα πάνω. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί πολύ… Η λύση είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Υπάρχουν όρια στο άγχος που μπορεί να αντέξει κάθε κοινωνία, στις φορές που οι μητέρες και οι μπαμπάδες θα παρακολουθούν τα παιδιά τους να πεινούν ενώ οι εξαιρετικά πλούσιοι σκέφτονται τον αυξανόμενο πλούτο τους. Το κόστος της δράσης είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος της αδράνειας – ήρθε η ώρα να δράσετε», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ