ΔΙΕΘΝΗ

Oxfam: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι

Oxfam: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας REUTERS/Peter Nicholls

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, από την έναρξη της πανδημίας, πήγε στις «τσέπες» του πλουσιότερου 1% του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για την ανισότητα του πλούτου της Oxfam.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNNi, οι πιο πλούσιοι μεταξύ των πλουσιότερων αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 26 τρισ. δολάρια σε νέο πλούτο μέχρι το τέλος του 2021, συνολικά. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 63% του νέου πλούτου που καταγράφηκε στο διάστημα αυτό.

Όπως σημειώνει η Oxfam στη μελέτη της, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας.

«Την ώρα που οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες στα απαραίτητα, όπως το φαγητό», οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes είναι πολύ πλουσιότεροι από ότι ήταν στην αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1 δολάριο νέου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια.

Φορολόγηση των υπέρ - πλούσιων

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έναν έκτακτο φόρο στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων, μαζί με φόρους στα υπερκέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας, παράλληλα με μία μόνιμη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους. Όπως σημειώνεται στην πρόταση, τα έσοδα από αυτή την φορολόγηση θα πρέπει θα «μοιραστούν» σε πολίτες και περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.

Η Oxfam έχει πει ότι ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

«Φορολογήστε μας»

Συνολικά 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι υπέγραψαν μια κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν από τους παγκόσμιους ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα, να εισαγάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας για να αντιμετωπιστεί η «ακραία ανισότητα», προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής.

Οι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποιούν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή, σύμφωνα με τον Guardian.

Συγκεκριμένα, οι εκατομμυριούχοι από 13 χώρες ζητούν δράσεις προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης δικαιότερων οικονομιών, τονίζοντας ότι «δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας για να το λύσουν». «Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο, τώρα είναι η ώρα να φορολογηθούν οι εξαιρετικά πλούσιοι», επισημαίνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ