ΔΙΕΘΝΗ

TotalEnergies: Κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της στα 20,5 δισ. δολάρια

TotalEnergies: Κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της στα 20,5 δισ. δολάρια
Μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC40 AP Photo/Michel Spingler

Καθαρά κέρδη ύψους 20,5 δισ. δολαρίων για το 2022 ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ στην ιστορία της.

Τα κέρδη ήταν αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το 2021 και ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC40.

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως χθες και η BP ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ σχεδόν 28 δισ. δολαρίων για το 2022, με ώθηση από την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οι διεθνείς κολοσσοί πετρελαίου, γνωστοί και ως «big oil», δημοσίευσαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο της ζήτησης, η οποία είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Ενώ «θετικά» για τα ταμεία τους λειτούργησε και η μείωση των ρωσικών εξαγωγών, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως οι, Chevron, ConocoPhillips, Exxon και Shell, όλες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το 2022, μια χρονιά που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέπεσε με την χρονιά οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τέσσερις αυτές εταιρείες ανακοίνωσαν συνολικά περί τα 1 τρισ. δολάρια σε πωλήσεις την προηγούμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ