ΔΙΕΘΝΗ

Adidas: Πώς ο Kanye West μπορεί να της «κοστίσει» 1 δισ. δολάρια

Adidas: Πώς ο Kanye West μπορεί να της «κοστίσει» 1 δισ. δολάρια
(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Το «διαζύγιο» της Adidas με τον Γε, γνωστό μέχρι πρότινος ως Κάνιε Γουέστ, αναμένεται να είναι… ακριβό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη, όπως γράφει το CNNi, ότι αναμένει να χάσει περί τα 1,3 δισ. δολάρια σε έσοδα φέτος, επειδή δεν θα μπορεί να πουλάει πλέον τα ρούχα και τα παπούτσια Yeezy, που φέρουν την «υπογραφή» του.

Η Adidas αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία της με τον ράπερ τον περασμένο Οκτώβριο μετά από τα αντισημιτικά σχόλιά του.

Όπως τονίζει η Adidas σε ανακοίνωσή της, τα έσοδά της θα μειωθούν σημαντικά φέτος, καθώς το υπάρχον στοκ ρούχων και παπουτσιών του Γουέστ δεν θα πωληθεί φέτος.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να το αξιοποιήσει με άλλο τρόπο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τότε αυτό θα κοστίσει περί τα 534 εκατομμύρια στην εταιρεία τη χρονιά που έρχεται.

Λίγο καιρό μετά από την ανακοίνωση του διαζυγίου, η Adidas είπε ότι θα προσπαθήσει να πωλήσει τα ρούχα και τα παπούτσια του Γουέστ, χωρίς την ετικέτα της Yeezy.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά της κατά 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, αναλυτής δήλωσε πρόσφατα στο CNNi ότι η Adidas θα δυσκολευτεί πολύ να επαναχρησιμοποιήσει το στοκ αυτό.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν καλές επιλογές για ένα brand που ξαφνικά αντιμετωπίζει προβλήματα και κάποτε συγκαταλεγόταν κάπου ανάμεσα σε προϊόντα κύρους και πολυτέλειας» είχε τονίσει ο Μπερτ Φλίκινγκερ, διευθυντής στην εταιρεία συμβουλευτικής Strategic Resource Group.

Η κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών θα μπορούσε επίσης, να καταστρέψει ή να δωρίσει το στοκ αυτό.

H Adidas αναμένει επίσης, ζημιά 213 εκατ. δολαρίων λόγω της «στρατηγικής αναθεώρησης» στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Δεν έχουμε την απόδοση που θα έπρεπε» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο CEO της Adidas, Bjørn Gulden, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Ιανουάριο, μετά από θητεία στην ανταγωνιστική Puma.

Η Adidas ανακοίνωσε πέρσι ότι λήγει τη συνεργασία της με τoν Γε επειδή «δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό ή οποιοδήποτε άλλο διχαστικό λόγο».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα σχόλια του Κάνιε Γουέστ απαράδεκτα και επικίνδυνα ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως παραβιάζουν την πολιτική της εταιρείας.

Πέρσι το φθινόπωρο, η Adidas ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη συνεργασία της με τον ράπερ, όταν εκείνος φόρεσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «White Lives Matter» (σ.σ. οι ζωές των λευκών έχουν σημασία) δημοσίως.

Το «σλόγκαν» αυτό είναι διχαστικό, καθώς έχει υιοθετηθεί από ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Γουέστ είχε δηλώσει, επίσης, ότι:

«Μπορώ να λέω αντισημιτικά σκ@@@@ και η Adidas δεν μπορεί να λήξει τη συνεργασία μας».

Adidas says dropping Kanye West could cost it more than $1 billion in sales, by Jordan Valinsky

ΔΗΜΟΦΙΛΗ