ΔΙΕΘΝΗ

«Εφικτό» σενάριο οι νέες οικοδομές χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Γερμανία

«Εφικτό» σενάριο οι νέες οικοδομές χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Γερμανία
Ο κ. Χάμπεκ διέψευσε επίσης ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα AP Photo

Το σχέδιό του για κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα κτίρια που θα κτίζονται από το 2024, υπερασπίστηκε ουπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι είναι «εφικτοί».

Ο κ. Χάμπεκ διέψευσε επίσης ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα.

Θέρμανση χωρίς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Κατασκευών και Οικοδομών, τα κτίρια που θα κατασκευαστούν από την 1.1.2024 θα πρέπει να θερμαίνονται με σύστημα που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ η πλήρης απαγόρευση της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων θέρμανσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2045. Η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία θα μειωθεί κατά 24% έως το 2030 και κατά 45% έως το 2045, εξήγησε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά οι αριθμοί είναι εφικτοί».

Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε δριμεία κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους (FDP) να επιδιώκουν ακόμη και την ακύρωσή του. Η κριτική αφορά κυρίως τη νέα επιβάρυνση που θα προκαλέσει για εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης. Απαντώντας σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ υποσχέθηκε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα στηριχτούν από προγράμματα χρηματοδότησης "ύψους εκατομμυρίων".

Οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία στο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε και επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «οι δικές τους καθυστερήσεις προκαλούν τώρα πίεση χρόνου». «Είναι πολιτικά απαράδεκτο να συνεχίσουμε όπως πριν. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου στους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «η Γερμανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της και βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να αναδιαρθρώσει πλήρως την ευημερία της και να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Απαντώνας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι αναθεωρεί τη συμμετοχή των κινεζικών εταιριών Huawei και ΖΤΕ στο δίκτυό της 5G, με στόχο την προστασία των κρίσιμων υποδομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ