ΔΙΕΘΝΗ

Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank - Περνά στον έλεγχο της FDIC για προστασία καταθέσεων

Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank - Περνά στον έλεγχο της FDIC για προστασία καταθέσεων
Όπως μεταδίδει το Bloomberg oι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ανέλαβαν την Silicon Valley Bank και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή AP Photo/Jeff Chiu

Οι μεγάλες απώλειες τραπεζικών μετοχών οδήγησαν τους κύριους δείκτες της Wall Street σε πτώση την Πέμπτη, καθώς η αναταραχή στη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank έχει προκαλέσει φόβο στους επενδυτές για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση της τάξης του 6%, την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και δύο χρόνια. Αυτό έγινε επειδή η SVB Financial Group ανακοίνωσε μαζική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να καλύψει την ζημιά ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προκληθεί από την πώληση επενδύσεων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η JP Morgan Chase, η Bank of America, η Wells Fargo και η Citigroup, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν μεταξύ του 4% και του 6%, «εξαφανίζοντας» 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την συλλογική κεφαλοποίησή τους για την ημέρα.

Οι μετοχές επίσης σημείωσαν ευρεία πτώση στη Wall Street, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να σημειώνει πτώση 543 μονάδων ή 1,66%. Ο S%P 500 έχασε 1,85% και ο σύνθετος Nasdaq σημείωσε πτώση 2,05%.

Οι μετοχές της SVB Financial, στην οποία ανήκει η Silicon Valley Bank, σημείωσαν πτώση άνω του 60%, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση νέων μετοχών για να καλύψει τις ζημιές από την πώληση κρατικών ομολόγων της.

Ο χρηματοδοτικός χειμώνας είναι απότοκος της αδιάκοπης αύξησης του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος, καθώς και του αυξημένου πληθωρισμού.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης, η μετοχή της SVB υποχώρησε σχεδόν 63%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, αφού ο δανειστής μείωσε τις προοπτικές του 2023 και ξεκίνησε την πώληση μετοχών.

Η αναταραχή της SVB αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για ευρύτερους κινδύνους στον κλάδο.

Οι επενδυτές είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την πτώση του δανειστή Silvergate Capital, που επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα, η οποία έπεσε 22% αφού δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει οικειοθελώς, αφού υπέστη ζημιές μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Περνά στον έλεγχο της FDIC για να προστατευτούν οι καταθέσεις

H Silicon Valley Bank τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance - FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg oι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ανέλαβαν την Silicon Valley Bank και διόρισαν την FDIC ως διαχειριστή, επικαλούμενες την ανεπάρκεια ρευστότητας της τράπεζας.

Η FDIC δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό.

Η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο. Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ