ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Οι ΗΠΑ «ζυγίζουν» τη δημιουργία νέου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Οι ΗΠΑ «ζυγίζουν» τη δημιουργία νέου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων
Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών, με την ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές AP Photo/Jeff Chiu

Τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την ανακοίνωση κατάρρευσης της Silicon Valley Bank το Σάββατο (11/3), προκειμένου να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» πτωχεύσεων και άλλων τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων συζητούν τη διαμόρφωση ενός σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών, με την ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup.

Σημειώνεται ότι, η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ η FDIC επίσης δεν απάντησε όταν ζητήθηκε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Παράλληλα, νωρίτερα το Σάββατο (11/3), κύκλο επαφών φαίνεται να σχεδιάζει και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι, η Silicon Valley Bank τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance - FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ