ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Το Λονδίνο ψάχνει στη Μέση Ανατολή αγοραστή για την τράπεζα SVB UK

Financial Times: Το Λονδίνο ψάχνει στη Μέση Ανατολή αγοραστή για την τράπεζα SVB UK
Ο Σούνακ δήλωσε ότι κατανοεί τη «νευρικότητα» και πως η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση μιας λύσης AP Photo/Kin Cheung, File

Στη Μέση Ανατολή αναζητά το Λονδίνο αγοραστή για την εξαγορά της βρετανικής θυγατρικής της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB UK), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Financial Times».

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης, είναι να αποτρέψει τη διάχυση των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB στον τεχνολογικό τομέα.

H SVB UK έχει οικονομικό ύψος καταθέσεων 7 δισεκατομμυρίων λιρών (8,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να τη θεωρεί ως τράπεζα που έχει πτωχεύσει, την Παρασκευή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγές που έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό.

Ο αγοραστής από τη Μέση Ανατολή έχει ηγετικό ρόλο στην κατάθεση προσφορών για την εξαγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι κατανοεί τη «νευρικότητα» που υπάρχει μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), αλλά η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξεύρεση μιας λύσης που θα εξασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα των πελατών της τράπεζας, αλλά και τις ανάγκες για ρευστό χρήμα.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διασώσει τη Silicon Valley Bank (SVB).

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή "Meet the Press" του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Για προστασία των καταθετών και όχι μεγάλη οικονομική διάσωση της SVB έκανε λόγο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά... Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ