ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Μπάιντεν για τη στήριξη της Silicon Valley Bank - Αντίθετος ο Μενέντεζ

Παρέμβαση Μπάιντεν για τη στήριξη της Silicon Valley Bank - Αντίθετος ο Μενέντεζ
Ο Μπάιντεν θέλει να αποτρέψει μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα AP Photo/Patrick Semansky

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε μία «ουσιαστική» ανακοίνωση σήμερα για να στηρίξει τις καταθέσεις στην τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB), η οποία κατέρρευσε την Παρασκευή (10/3), ώστε να αποτρέψει μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της δραματικής κατάρρευσης της τράπεζας SVB, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο τραπεζικό επεισόδιο από την οικονομική κρίση του 2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί με άμεσο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και στις περιφερειακές τράπεζες, όπως δήλωσαν οι πηγές νωρίς σήμερα το πρωί.

Γέλεν: Προτεραιότητα η προστασία καταθετών

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά... Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

“Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους”, δήλωσε η Γέλεν.

Αντίθετος ο Μενέντεζ στη διάσωση της SVB

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Μακάρθι: Κυβέρνηση και Fed θα διαχειριστούν την κρίση

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ