ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάρρευση της Silicon Valley Bank παρακολουθεί η Κομισιόν

Την κατάρρευση της Silicon Valley Bank παρακολουθεί η Κομισιόν
Τι εξελίξεις παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι η Silicon Valley Bank έχει περιορισμένη παρουσία στην ΕΕ AP Photo/ Olivier Matthys

Την ώρα που η διεθνής οικονομική κοινότητα επαγρυπνεί μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως παρακολουθεί και αυτή τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρότι η εν λόγω τράπεζα έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε:

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών.


Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι, η Silicon Valley Bank είναι η πρώτη πτώχευση τράπεζας που καταγράφεται στις ΗΠΑ από το 2008, ακολουθούμενη από την Signature Bank, ξυπνώντας τις άσχημες μνήμες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε η Silicon Valley Bank δεν αφορούν την πλειονότητα των τραπεζών και σε καμία περίπτωση τις ελληνικές.Τόσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όσο και η δομή των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιες που δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ