ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τράπεζα First Republic

Συμφωνία διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τράπεζα First Republic
Η τράπεζα First Republic στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (AP Photo/Ted Shaffrey)

«Ανάσα ρευστότητας» 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις προσφέρει μια ομάδα 11 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στην μικρότερη περιφερειακή τράπεζα First Republic, για να αποτρέψουν πιθανή κατάρρευσή της.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων τραπεζών της Αμερικής «αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ», έπειτα από τις ανησυχίες παγκοσμίως που προκλήθηκε από το ντόμινο καταρρεύσεων τραπεζών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το τραπεζικό σύστημα διαθέτει πολλά μετρητά και μεγάλα κέρδη και «τα πρόσφατα γεγονότα δεν έκαναν τίποτα για να το αλλάξει αυτό».

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισεκ. δολάρια στη First Republic Bank.

Η ανακοίνωση των σχεδίων για βοήθεια από τις 11 τράπεζες, με επικεφαλής την JP Morgan και τη Citigroup, βοήθησαν στην άνοδο των χρηματοπιστωτικών αγορών και οδήγησαν τις μετοχές της First Republic σε άνοδο άνω του 20% σε ένα σημείο, προκαλώντας διακοπή συναλλαγών.

Αλλά ένα ξεπούλημα ξεκίνησε και πάλι στο εμπόριο εκτός ωραρίου, σε ένδειξη ότι οι ανησυχίες παραμένουν.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είχε δει την τιμή της μετοχής της να βυθίζεται σχεδόν κατά 70% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ήταν η επόμενη τράπεζα που κινδύνευε από μια βιασύνη πελατών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

«Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», δήλωσαν Αμερικανοί οικονομικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το BBC.

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985, εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι η 14η τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά το ενεργητικό της. Παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής για ιδιώτες και εταιρείες και διαχειρίζεται περιουσίες, έχοντας γραφεία κυρίως στην Καλιφόρνια αλλά και στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Φλόριντα), καθώς και στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Ουαϊόμινγκ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar Έρικ Κόμπτον, η τράπεζα «έχει εύπορη πελατεία, επικεντρωμένη κυρίως στις αστικές περιοχές» και των δύο ακτών των ΗΠΑ.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όταν η Silicon Valley Bank (SVB), ο 16ος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, κατέρρευσε στη μεγαλύτερη πτώχευση αμερικανικής τράπεζας από το 2008.

Ακολούθησε δύο ημέρες αργότερα η κατάρρευση της Signature Bank της Νέας Υόρκης.

Οι αρχές παρενέβησαν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις πέρα από τα τυπικά όρια, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω αποσύρσεις τραπεζικών καταθέσεων, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Σε μια εμφάνισή της ενώπιον πολιτικών στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι καταθέτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, ενώ αναγνώρισε τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν απότομα το κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το ρυθμό των συνολικών αυξήσεων των τιμών ή του πληθωρισμού.

Οι κινήσεις έπληξαν τις αξίες των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων που αγοράστηκαν από τις τράπεζες όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, μια αλλαγή που συνέβαλε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και έχει εγείρει ερωτήματα για την κατάσταση σε άλλες τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ