ΚΟΣΜΟΣ

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν για την Silicon Valley

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν για την Silicon Valley
«Στη διοίκησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank AP Photo / Andrew Harnik

Τις ανησυχίες για την κατάρρευση Silicon Valley Bank επιχείρησε να κατευνάσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».

«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», είπε στην ομιλία του τη Δευτέρα.

Στην ομιλία του γνωστοποίσε τα άμεσα μέτρα που θα λάβει για να μετριάσει τις συνέπειες και συγκεκριμένα όπως είπε:

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται: Οι πελάτες «θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτοί για τις επιχειρήσεις».

Τα μέλη της διοίκησης θα απολυθούν: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από την FDIC, οι άνθρωποι που διευθύνουν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πια εκεί», είπε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν ένα ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Καταγραφή πλήρους αναφοράς για το τι συνέβη: Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας των υπευθύνων. «Στη διοίκησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Μείωση κινδύνου επανάληψης: Ο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν κανόνες για να αποτραπεί η επανάληψη του 2008, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ πήγε πίσω μερικούς από τους κανονισμούς αυτούς.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, για να καταστήσουν λιγότερο πιθανή στο μέλλον την τραπεζική χρεοκοπία, για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ