ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση Bloomberg: Πώς οδηγηθήκαμε στη νέα τραπεζική κρίση

Ανάλυση Bloomberg: Πώς οδηγηθήκαμε στη νέα τραπεζική κρίση
Craig Ruttle/AP

Αναταράξεις στις αγορές, αγωνία στους επενδυτές και συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές των χωρών προκάλεσε η κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μόλις 11 ημερών.

Το πώς και το γιατί της νέας τραπεζικής κρίσης, αλλά κυρίως τους διαφορετικούς λόγους που οδήγησαν κάθε μία στην πτώση αναλύει το Bloomberg.

Silvergate

Η Silvergate Capital Corp. ήταν η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε, εξαιτίας της έκθεσής της στην κατάρρευση της αγοράς crypto. Με την εξουσιοδότηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων είχε προσπαθήσει να παρέμβει, συζητώντας με τη διοίκηση τρόπους για να αποφευχθεί το κλείσιμο της τράπεζας.

Αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανακάμψει εν μέσω ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές και μιας ποινικής έρευνας για απάτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις συναλλαγές με τους έκπτωτους γίγαντες κρυπτογράφησης FTX και Alameda Research του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Αν και δεν εντοπίστηκε καμία παράβαση, τα δεινά της Silvergate μεγάλωσαν καθώς η τράπεζα πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις από τους τρομαγμένους πελάτες της. Στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει την τράπεζά της.

Silicon Valley Bank

Επόμενο θύμα της κρίσης ήταν η Silicon Valley Bank, που εξυπηρετούσε κυρίως τον τομέα των τεχνολογικών startups. Δεν είχε έκθεση σε κρυπτονομίσματα αλλά είχε πρόβλημα από την έκθεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Έτσι όταν ανακοίνωσε το σχέδιο για άντληση 2,25 δισ. δολαρίων από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών, οι επενδυτές άρχισαν να σφυροκοπούν και οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 60% την επόμενη μέρα και η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της FDIC. Όταν η ομοσπονδιακή αρχή δεν μπόρεσε να της βρει αγοραστή, αποφάσισε τη διάλυσή της και την ασφάλιση του συνόλου των καταθέσεών της.

Signature Bank

Η Signature Bank έγινε η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, καθώς πελάτες απέσυραν το 20% των καταθέσεων. Η πτώση της Silvergate τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει τους πελάτες να διστάζουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην Signature Bank, παρά την πολύ μικρότερη έκθεσή της σε κρυπτονομίσματα. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την πίστη τους στην ηγεσία της τράπεζας και ανέλαβαν τον έλεγχο. Τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ανασφάλιστους πελάτες δόθηκε πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με μια διάταξη που οι ρυθμιστικές αρχές ονομάζουν «εξαίρεση συστημικού κινδύνου».

Τις καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της ανέλαβε η Flagstar Bank της New York Community Bancorp την Κυριακή. Ο αγοραστής συμφώνησε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία 38 δις. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων σε μετρητά και περίπου 13 δις. σε δάνεια, από την FDIC. Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Τα υποκαταστήματα της Signature θα λειτουργούν πλέον με το σήμα Flagstar.

Credit Suisse

Η Credit Suisse «έπεσε» την Κυριακή όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν σε συμφωνία με την UBS Group AG για εξαγορά 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισ. δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική εθνικοποίηση. Προηγήθηκε η προσπάθεια του Διευθύνοντος Συμβούλου Ulrich Koerner να σώσει την τράπεζα με μια μαζική προσέγγιση στους πελάτες, οι οποίοι είχαν αντλήσει ένα άνευ προηγουμένου ποσό κεφαλαίων από την Credit Suisse πέρυσι. Η προσπάθεια τελικά δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει πολλαπλά σκάνδαλα και απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της με τον έκπτωτο χρηματοδότη Lex Greensill και το οικογενειακό γραφείο Archegos Capital Management.

Στις 9 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε στοιχεία για την ετήσια οικονομική έκθεση της τράπεζας, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη δημοσίευσή της. Ο πανικός, που είχε ήδη προκληθεί από τρεις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ, μεταδόθηκε στην Ευρώπη και εντάθηκε όταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει πλέον σε αυτήν.

First Republic

Η First Republic έπεσε θύμα της ίδιας φυγής πελατών που τελικά βύθισε τρεις από τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ, με μια εκτίμηση των πιθανών εκροών καταθέσεων να τοποθετεί το ποσό στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντεκα δανειστές των ΗΠΑ προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της ελίτ της τεχνολογίας και άλλων πλούσιων ατόμων, έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω πολλαπλών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ