ΔΙΕΘΝΗ

Saudi National Bank: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της μετά την κρίση στην Credit Suisse

Saudi National Bank: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της μετά την κρίση στην Credit Suisse
AP / Hasan Jamali

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank -- SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, μετά τη δήλωση του πως δεν θα προσφέρει ρευστότητα στην τράπεζα, κάτι που θεωρήθηκε «τράβηγμα της σκανδάλης» για την κρίση στην ελβετική τράπεζα.

Συγκεκριμένα, πριν από την εξαγορά της Credit Suisse στις αρχές του μήνα από την UBS, η SNB σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο χρηματιστήριο του Ριάντ ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της εθνικής τράπεζας «αποδέχθηκε την παραίτηση» του Άμαρ αλ-Χουντάιρι «για προσωπικούς λόγους», όπως αναφέρει το CNBC.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις του Χουντάιρι, στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες η SNB δεν επρόκειτο να αυξήσει το μερίδιό της (9,8%) στην Credit Suisse για ρυθμιστικούς λόγους, είχε προκαλέσει βύθιση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Στήριξη και εξαγορά

Η τιμή της μετοχής ανέκαμψε μια μέρα μετά, μόλις ανακονώθηκε η οικονομική βοήθεια ύψους 54 δισ. δολαρίων (50,2 δισ. ευρώ) από την ελβετική κεντρική τράπεζα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές σε ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα, στις 19 Μαρτίου, ο μεγαλύτερος ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS ανακοίνωσε πως εξαγοράζει την Credit Suisse.

Στις 16 Μαρτίου, σε συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, ο Χουντάιρι προσπάθησε να ηρεμήσει το κλίμα δηλώνοντας πως: ο «πανικός (...), είναι εντελώς αδικαιολόγητος, είτε πρόκειται για Credit Suisse είτε για το σύνολο της αγοράς», ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια ημέρα στο AFP, ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζαντάαν είχε εκτιμήσει από την πλευρά του πως η αντίδραση των αγορών «είναι ίσως λίγο υπερβολική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ