ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ξεφορτώνουν τα «κόκκινα» δάνεια για να μειώσουν το ρίσκο

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ξεφορτώνουν τα «κόκκινα» δάνεια για να μειώσουν το ρίσκο
AP Photo/Michael Probst, File

Σε εξατομικευμένες συμφωνίες με επενδυτές, όπως τα hedge funds, στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να εκφορτώσουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό κινδύνου απο χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων πολλών δισεκατομμυρίων και να βελτιώσουν την οικονομική τους ισχύ, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Οι τράπεζες που έχουν την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκλήρωσαν ρεκόρ 174 δισ. ευρώ (189 δισ. δολάρια) τέτοιων συμφωνιών πέρυσι, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Αυτές οι συναλλαγές «μεταφοράς σημαντικού κινδύνου», οι επονομαζόμενες και ως SRT, δεν είναι νέες, αλλά επειδή είναι συνήθως διμερείς και ιδιωτικές, τα δεδομένα σχετικά με αυτές δεν είναι δημόσια και οι όροι τους φυλάσσονται στενά.

Με την εκφόρτωση μέρους του κινδύνου στα δάνειά τους, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζονται, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ζημίες, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Clifford Chance.

Σε αντίθεση με μία παραδοσιακή τιτλοποίηση, στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία μίας τράπεζας μεταφέρονται σε ξεχωριστή οντότητα που στη συνέχεια πουλά τίτλους σε επενδυτές, οι SRT είναι συχνά «συνθετικές» και μιμούνται μία πώληση.

Μία τράπεζα μπορεί κανονικά να μεταφέρει κινδύνους ζημιών που ισοδυναμούν με περίπου 7% έως 12% ενός χαρτοφυλακίου δανείων.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει διευρυνθεί», δήλωσε ο Jason Marlow, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας διαχείρισης εταιρικού χαρτοφυλακίου δανείων της Barclays.

Ο Marlow είπε ότι οι τράπεζες που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν SRT's μία φορά κάθε τρία χρόνια θα μπορούσαν τώρα να τα αναπτύξουν «μία ή και πολλές φορές» το χρόνο για να απελευθερώσουν πιστωτικά όρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δανεισμό σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο περιορισμένου κεφαλαίου.

Με συνθετικές δομές, μια τράπεζα μεταφέρει τον κίνδυνο μέσω πιστωτικών παραγώγων ή εγγυήσεων, αλλά διατηρεί τα υποκείμενα ανοίγματα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που θα αντιμετώπιζε η τράπεζα εάν ο επενδυτής δεν μπορούσε να καλύψει τις συναλλαγές του, καταχωρείται χρηματική ασφάλεια για την κάλυψη των πιθανών ζημιών των οποίων ο κίνδυνος έχει μεταφερθεί, κάτι που σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι το κλειδί για την απόκτηση του κεφαλαίου της τράπεζας. ανακούφιση από τον ρυθμιστή.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα τις σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης, είπε στο Reuters ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών το 2022 αφορούσε δάνεια που εξακολουθούν να αποδίδουν, μια αλλαγή από το 2021, όταν τα επιβαρυμένα δάνεια αποτελούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών των συναλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ