ΔΙΕΘΝΗ

Οι πιο «φιλικές» χώρες για εργασία στο εξωτερικό - Η θέση της Ελλάδας

Οι πιο «φιλικές» χώρες για εργασία στο εξωτερικό - Η θέση της Ελλάδας
Internations

Το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη είναι οι τρεις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο φιλικές χώρες του κόσμου για τους εκπατρισμένους εργαζόμενους, σύμφωνα με πολίτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλη χώρα για να μείνουν και να εργαστούν.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της InterNations, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 12.000 εκπατρισμένοι εργαζόμενοι αξιολογώντας συνολικά 52 πόλεις σε διεθνές επίπεδο, με κριτήρια την ευκολία εγκατάστασης και προσαρμογής, όπως το να λάβουν βίζα εργασίας, να βρουν σπίτι και να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, τη ψηφιακή προσβασιμότητα, όπως την παροχή κυβερνητικών υπηρεσιών διαδικτυακά και την ευελιξία στην επικοινωνία, με τη χρήση ξένης γλώσσας ή ευκολία εκμάθησης της τοπικής.

Συγκεκριμένα, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, η Σιγκαπούρη, η Εσθονία και το Ομάν βρίσκονται στις πέντε κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 41η θέση μεταξύ των συνολικά 52 πόλεων.

Η «μετακόμιση» στο εξωτερικό έχε γίνει ένα ολοένα και πιο σύνηθες σενάριο για πολλούς εργαζόμενους μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η τηλεργασία και πλέον πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και ορισμένες στην Ευρώπη – έχουν συστήσει προγράμματα και έχουν ψηφίσει νομοθεσίες με στόχο τη διευκόλυνση των «ψηφιακών νομάδων».

Η θέση της Ελλάδας

Η τάση του εργασιακού «νομά», ακόμα και αν αφορά σε μόνιμη μετανάστευση διαφέρει σημαντικά από το brain drain που βίωσε η Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και παρότι εξακολουθεί να αφορά σε μια μετανάστευση, οι όροι με τους οποίους γίνεται είναι «φιλικότεροι». Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί πλέον «προορισμό» του εργατικού δυναμικού υπό θετικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έρευνα της InterNations με τις φιλικότερες χώρες του κόσμου για τους εκπατρισμένους εργαζόμενους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση όσον αφορά στην «Ποιότητα ζωής», ενώ βρίσκεται πολύ υψηλότερα στις «Επιλογές ψυχαγωγίας», μόλις στην 14η θέση.

Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται στην 39η θέση στην κατηγορία «Ταξίδια & Μετακίνηση», στην 45η θέση στην κατηγορία «Υγεία & Ευημερία», στην 27η θέση όσον αφορά στην «Ασφάλεια» και στην 31η θέση στην κατηγορία «Περιβάλλον & Κλίμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ