ΔΙΕΘΝΗ

First Republic Bank: Οι ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ προσεγγίζουν τράπεζες για την εξαγορά της

First Republic Bank: Οι ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ προσεγγίζουν τράπεζες για την εξαγορά της
Κτηριακές υποδομές της τράπεζας First Republic Bank AP Photo/Jeff Chiu

Την ανάγκη υποβολής προσφορών για την εξαγορά των πόρων της τράπεζας «First Republic Bank» εξέφρασαν οι αμερικανικοί ρυθμιστικοί φορείς στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς των ΗΠΑ, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα από τα μέσα του Μαρτίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, τέσσερις έως έξι από αυτές αναμένεται να ακολουθήσουν την παραπάνω συμβουλή.

Να σημειωθεί ότι, η First Republic Bank αντιμετωπίζει περισσότερη πίεση μετά τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις άλλων δυο τραπεζών με παρόμοια προφίλ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν έχει μπορέσει να καταρτίσει ικανοποιητικό σχέδιο «διάσωσής της» και όταν επιβεβαίωσε, το βράδυ της Δευτέρας (24/4), πως πολλοί πελάτες της απέσυραν τα χρήματα τους, έκαναν αναλήψεις 100 δισεκατομμυρίων και πλέον συνολικά, η μετοχή της, ήδη δοκιμαζόμενη, υπέστη κατακόρυφη πτώση.

Οι αρχές αποφάσισαν εντέλει να επέμβουν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) και το υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησαν περί τα μέσα της εβδομάδας με τους επικεφαλής διαφόρων χρηματοπιστωτικών θεσμών για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον θα ενδιαφέρονταν να την εξαγοράσουν, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την Παρασκευή (28/4), μερικές από αυτές απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της First Republic, πρόσθεσε.

Η FDIC δεν θέλησε να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει. Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και η το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Στο πρώτο στάδιο η FDIC θα πάρει τον έλεγχο της τράπεζας αυτής.

Με βάση το ύψος των στοιχείων ενεργητικού της (233 δισεκ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου), θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ –αν αφαιρεθούν από την εικόνα επενδυτικές τράπεζες όπως η Lehman Brothers–, έπειτα από εκείνη της Washington Mutual τον Σεπτέμβριο το 2008, μπροστά από αυτές της SVB και της Signature τον περασμένο μήνα.

Αφού η FDIC αναλάβει τον έλεγχό της, σκοπός είναι κατόπιν να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της First Republic σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με το CNBC, αν πράγματι ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, η συμφωνία μάλλον θα ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για να αποφευχθεί η αναστάτωση των πελατών της First Republic.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ