ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% αποφάσισε η ΕΚΤ

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% αποφάσισε η ΕΚΤ
(AP Photo/Michael Probst)

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τελικά τα επιτόκια του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η σημερινή αύξηση θα ήταν χαμηλότερη προηγούμενες. Έτσι η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό ανόδου,για πρώτη φορά έπειτα από 10 μήνες.

Ωστόσο, η σημερινή αύξηση αν και περιορισμένη, δεν θα είναι η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως επίκειται τουλάχιστον άλλη μία, κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Γεγονός που σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων θα κλείσει με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%, έναντι 3,74% και 3,25% αντίστοιχα, πλέον, σήμερα.

Μάλιστα, αυτό ήδη αντικατοπτρίζεται στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, καθώς αυτό του τριμήνου διαμορφώνεται στο 3,274% ενώ αυτό του εξαμήνου στο 3,622% και αυτό του έτους στο 3,822%. Ουσιαστικά, η διατραπεζική αγορά έχει προεξοφλήσει τις μελλοντικές αυξήσεις, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η όποια αποκλιμάκωση δεν αναμένεται άμεσα, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου δούμε ουσιαστική μείωση στο κόστος του χρήματος.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση έρχεται μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Υπενθυμίζεται πως με τη χθεσινή αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25%. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007, ενώ είναι και η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ