ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων: Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε

Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων: Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε
AP Photo

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μετά από την απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,25%, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από την ανακοίνωση της ευρωτράπεζας.

Συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ εξήγησε πως η ΕΚΤ δεν προχωρά σε παύση των επιτοκίων, καθώς «με βάση τις σημερινές συνθήκες ξέρουμε πως έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε σχετικά με τη νομισματική πολιτική».

Μάλιστα, σημείωσε πως υπήρξε «σχεδόν» καθολική συμφωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

«Στη συζήτηση υπήρξαν αρκετές απόψεις, κάποιοι είπαν πως χρειάζεται αύξηση 0,25% και κάποιο 0,50%. Αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων».

«Είμαστε σε ένα ταξίδι ακόμα και δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του προορισμού» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο η επόμενη απόφαση

Όπως τόνισε η πως η επικεφαλής της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή τράπεζα θα κρίνει στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Ιούνιο, το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.

Μάλιστα ααντώτας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «δεν κάνω καμία δέσμευση για μείωση των επιτοκίων, σε κανένα χρονικό διάστημα».

Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού

Αναφερόμενη στις τιμές πληθωρισμού στην Ευρωζώνη η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός ακόμα κινείται προς τα πάνω από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις των μισθών στον κλάδο των υπηρεσιών και της ενισχυμένης ζήτησης μετά από την πανδημία».

Όπως σημείωσε, ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. «Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκιά μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ