ΔΙΕΘΝΗ

Vodafone: Ψαλιδίζει 11.000 θέσεις εργασίας σε βάθος 3ετίας σε Γερμανία και Ισπανία

Vodafone: Ψαλιδίζει 11.000 θέσεις εργασίας σε βάθος 3ετίας σε Γερμανία και Ισπανία
Pixabay

Περικοπές σε 11.000 θέσεων εργασίας περιλαμβάνει το σχέδιο αναζωογόνησης της ανάπτυξης του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Vodafone, υπό τη διοίκηση της νέας CEO του ομίλου, Margherita Della Valle, η οποία δεσμεύτηκε να απλοποιήσει την εταιρική δομή.

Συγκεκριμένα, η Vodafone θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το γερμανικό σκέλος της αγοράς της, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει μια «στρατηγική αναθεώρηση» του βραχίονα της στην Ισπανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος, ο οποίος εδρεύει στο Νιούμπερι της Αγγλίας.

Η Della Valle, βετεράνος της Vodafone η οποία έχει διατελέσει παλαιότερα CFO και μεταβατική CEO, πριν αναλάβει και επισήμως τον ρόλο τον Απρίλιο του 2023, έχει αναλάβει την αποστολή να οδηγήσει τον όμιλο σε νέα θετική πορεία, καθώς ο τελευταίος ταλανίζεται από μια μειωμένη τιμή μετοχής και μια δυσκολία συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων της σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους το Reuters και το Bloomberg.

Οι πόροι οι οποίοι θα εξοικονομηθούν θα στραφούν, όπως αναφέρεται, «στις ποιοτικές υπηρεσίες τις οποίες αναμένουν οι πελάτες μας», καθώς και στην ανάπτυξη του βραχίονα Vodafone Business.

«Η απόδοσή μας δεν είναι αρκούντως καλή. Για να αποδώσουμε όπως οφείλουμε, η Vodafone πρέπει να αλλάξει», τόνισε η CEO στη δήλωσή της. «Οι προτεραιότητές μου είναι οι πελάτες, η απλότητα και η ανάπτυξη. Θα απλοποιήσουμε τον οργανισμό μας, περικόπτοντας την περιπλοκότητα ώστε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».

Υπενθυμίζεται πως οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές, υποχώρησαν κατά 31%, στα 3,3 δισ. ευρώ το λογιστικό έτος που ολοκλήρώθηκε τον Μάρτιο, μετά από κινήσεις αποεπένδυσης, αλλά και «μετακινήσεις κεφαλαίων κίνησης», όπως ανέφερε η εταιρεία. Μεγάλο μέρος της μείωσης οφείλεται σε αλλαγή στη γερμανική νομοθεσία η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η Vodafone δύναται να συγκεντρώνει χρήματα από πελάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε τις ορές περί τα 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας και η μετοχή της Vodafone βρέθηκε να υποχωρεί άνω και του 4% μετά τις ανακοινώσεις, ωστόσο πλέον οι απώλειες περιορίστηκαν στο 2,5%.