ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ από την ΕΕ η Meta για τα προσωπικά δεδομένα

Αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ από την ΕΕ η Meta για τα προσωπικά δεδομένα
AP Photo / Eric Risberg

Αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να είναι η Meta, καθώς δεν συμμορφώθηκε με την προειδοποίηση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ που αφορούσε προστασία προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο από το προηγούμενο πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 746 εκατ. ευρώ που υποβληθεί στην Amazon από την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία επιβλέπει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες των περισσότερων εταιρειών της Silicon Valley, αναμένεται να διατάξει τη Meta να σταματήσει όλες τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων των χρηστών από τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η ιρλανδική DPC είχε έναν μήνα περιθώριο για να διατάξει το μπλόκο στην διατλαντική μεταφορά δεδομένων και η αναγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του Μαΐου.

Μέτρα κατά της παραπληροφόρησης

Αυτός δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» της Meta στην Ευρώπη, καθώς xώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ουκρανία, ζητούν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που εξαπολύουν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης «εχθρικές δυνάμεις» οι οποίες, όπως λένε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Με ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς τους, οι χώρες αυτές λένε ότι οι πλατφόρμες, όπως το Facebook της εταιρείας Meta, θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα να απορρίψουν τις πληρωμές από άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και να τροποποιήσουν τους αλγορίθμους τους για να προωθήσουν την ορθότητα των πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ