ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα

Τουρκία: Πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Μέτρα στήριξης της τουρκικής λίρας πήρε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφασίζοντας την επιβολή πλαφόν στη χρήση πιστωτικών κρατών για αναλήψεις μετρητών. 

Η απόφαση σύμφωνα με το Bloomberg ελήφθη ενώ το τουρκικό νόμισμα συνέχισε να υποχωρεί μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται σήμερα στις 19,78 λίρες ανά δολάριο, μία ανάσα από το χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 19,80 λιρών.

Οι τουρκικές τράπεζες, έλαβαν οδηγία με την οποία τίθεται πλαφόν 15,000 τουρκικών λιρών στις αναλήψεις μετρητών με τη χρήση πιστωτικών καρτών και την αγορά κοσμημάτων ενώ η χώρα ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Ακόμη περιόρισε το όριο ημερήσιας αγοράς συναλλάγματος από τις τράπεζας κατά 25%, ενώ αύξησε την προμήθεια για αγορά ξένου νομίσματος από 5% σε 10% και στο 30% μετά τις 28 Ιουλίου.

Από το 2018 η λίρα έχει κάνει βουτιά 80% από το 2018 και έχει υποχωρήσει 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να μειώσει τον πληθωρισμό,που είναι στα ύψη, μειώνει τα επιτόκια κίνηση που οδηγεί στη συνεχή κατρακύλα της λίρας.

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών και μετά το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 1%, ενώ το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία αυξήθηκε σε σχεδόν 690 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και αυξημένο κατά 172 μ.β. από την Παρασκευή.

Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 9 δισ. δολ. την εβδομάδα της 12ης Μαΐου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 105,1 δισ. δολ. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 7,5 δισ. δολ. σε μια εβδομάδα και τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. δολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ