ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη η τιμή στα μακαρόνια για τους Ιταλούς - Σκέψεις για «απεργία» στα ζυμαρικά

Στα ύψη η τιμή στα μακαρόνια για τους Ιταλούς - Σκέψεις για «απεργία» στα ζυμαρικά
pixabay

Η τιμή στο αγαπημένο φαγητό των Ιταλών, τα μακαρόνια, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κάτι που έχει σημάνει «συναγερμό» και στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Adolfo Urso είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, οι τιμές στα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σε ποσοστό διπλάσιο, δηλαδή, σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο.

Με δεδομένο ότι ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, γίνεται αντιληπτό ότι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι τεράστια.

Την ίδια στιγμή οι τιμές για τις μακαρονάδες στα εστιατόρια σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 6,1%, όπως δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών, Assoutenti.

Υψηλό κόστος παραγωγής ή αισχροκέρδεια;

Οι αυξημένες τιμές αποδίδονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν ακόμα τα αποθέματα σε ζυμαρικά που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο, εξαιτίας των αυξήσεων του προηγούμενου έτους στις τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά, σε περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του πολέμου. Ωστόσο το κόστος των εισροών έχει μειωθεί έκτοτε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών, σύμφωνα με την Assoutenti, οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες.

«Διατηρούνται υψηλές οι τιμές, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο ενόψει μιας σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης» επεσήμανε εκπρόσωπος της Assoutenti στο CNBC, προτείνοντας σχέδια για μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών.

Σημειώνεται ότι το 2007, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη «απεργία» κατά της αγοράς ζυμαρικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ