ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμα εκατομμυρίων σε JP Morgan και Deutsche Bank για δοσοληψίες με τον Επστάιν

Πρόστιμα εκατομμυρίων σε JP Morgan και Deutsche Bank για δοσοληψίες με τον Επστάιν
AP / Seth Wenig

Αντιμέτωπη με έναν «διακανονισμό» 290 εκατ. δολαρίων βρίσκεται η JPMorgan Chase για την αποζημίωση των γυναικών που κατήγγειλαν κακοποίηση από τον Τζέφρι Επστάιν, καθώς η τράπεζα κατηγορήθηκε πως «αγνόησε» την ύποπτη δραστηριότητα του που τελικά αποδείχθηκε ως sex trafficking.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται σε τραπεζικό κολοσσό για την ίδια υπόθεση, καθώς είχε προηγηθεί το πρόστιμο 150 εκατ. δολαρίων στην Deutsche Bank για τις δοσοληψίες της με τον καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταιν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι η Deutsche Bank, όπως και η JP Morgan, απέτυχαν στην αποστολή τους να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του λογαριασμού του καταδικασθέντος για σεξουαλικά εγκλήματα, μολονότι οι πληροφορίες για την πρότερη εγκληματική δραστηριότητα του Επστάιν ήταν «γνωστές».

Οι ύποπτες συναλλαγές για τις οποίες κατηγορήθηκαν οι τράπεζες αφορούν πληρωμές προς πρόσωπα που έχουν παραδεχθεί ότι αποτελούσαν συνενόχους του Επστάιν στη σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών γυναικών, διευθετήσεις και πληρωμές προς νομικούς εκπροσώπους που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως ο Επστάιν αυτοκτόνησε στα 66 του χρόνια τον περασμένο Αύγουστο, ενόσω κρατούμενος σε ομοσπονδιακές φυλακές στο Μανχάταν, όπου και κρεμάστηκε όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για αποφυλάκιση με εγγύηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ