ΔΙΕΘΝΗ

«Ξινίζει» η αγορά των εκλεκτών κρασιών

«Ξινίζει» η αγορά των εκλεκτών κρασιών
Mετά από χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας η αγορά του κρασιού καταγράφει πτώση το 2023 Unsplash / Terry Vlisidis

Οι τιμές των εκλεκτών κρασιών αυξάνονται σταθερά εδώ και χρόνια, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επενδυτές. Μάλιστα η είσοδος στο «χρηματιστήριο του κρασιού» έχει γίνει πιο απλή από ποτέ, με πολλές σχετικές online πλατφόρμες να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά.

Ο ράπερ Jay-Z (ο οποίος έχει βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα από τη βιομηχανία αλκοόλ παρά από τη μουσική), ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο σταρ του NBA Στέφεν Κάρι είναι μερικές από τις διασημότητες που είναι γνωστό ότι έχουν επενδύσει σε κρασιά.

Αλλά μετά από χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας η τιμή του κρασιού πέφτει, πλήττοντας την εισροή νέων επενδυτών.

Η Cult Wines, μια από τις online πλατφόρμες επενδύσεων σε κρασιά, είδε τα ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 116 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 32% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία διαχειρίζεται επί του παρόντος περιουσιακά στοιχεία αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 45% σε ετήσια βάση).

Η Cult Wines συμβουλεύει, αγοράζει, αποθηκεύει και πωλεί εκλεκτά κρασιά για λογαριασμό επενδυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, με ελάχιστη επένδυση 10.000 δολάρια.

Αυτή η αύξηση των επενδύσεων στο κρασί είναι λογική. Τα εκλεκτά κρασιά έχουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Liv-Ex, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των εκλεκτών κρασιών. Έχει αρκετά χαμηλή συσχέτιση με τη χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο μέσο αντιστάθμισης των διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών.

Καθώς όμως ο αυξημένος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και η πιθανότητα ύφεσης μαστίζουν την οικονομία, ακόμη και τα εκλεκτά κρασιά δεν φαίνεται να αντέχουν. Η Cult Wines ανέφερε ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών κατέγραψε πτώση 0,83% τον Ιούνιο. Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης πτώσης που καταγράφεται φέτος, ύστερα από ένα ράλι ανόδου από τα μέσα του 2020 έως το 2022, πρόσθεσε.

Από την αρχή του έτους, η εταιρεία αναφέρει μείωση 2,13% στην αξία του δικού της δείκτη εκλεκτών κρασιών, Cult Wines Global Index.

Μεγάλος χαμένος το Bordeaux

Πρωταγωνιστής στις απώλειες είναι το Μπορντό, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις κατηγορίες εκλεκτών οίνων τον Ιούνιο. Αυτό είναι λίγο ανησυχητικό, καθώς το Μπορντό είναι η πιο καθιερωμένη περιοχή στην αγορά επενδύσεων σε εκλεκτά κρασιά και συνήθως διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών της.

Ο δείκτης Cult Wines Bordeaux Index υποχώρησε κατά 1,22% τον Ιούνιο και κατά περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση.

Γιατί πέφτουν τα κρασιά

Κάποιοι εικάζουν ότι η πτώση προέρχεται από την πανδημία, τους νέους κανονισμούς και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις που περιόρισαν τις κινεζικές επενδύσεις στο Μπορντό. Ο Atul Tiwari, διευθύνων σύμβουλος της Cult Wines Americas πιστεύει ότι έχει να κάνει περισσότερο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το Λονδίνο είναι η βαθύτερη και ευρύτερη αγορά για τα εκλεκτά κρασιά και έτσι οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες. «Η ισχυρότερη βρετανική λίρα σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και το γουάν σημαίνει ότι τα χρήματα των επενδυτών δεν πηγαίνουν τόσο μακριά όσο παλιά», είπε.

Επίσης, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος προκάλεσε ένα προσωρινό αλλά σημαντικό πλήγμα στην αγορά κρασιού. Η SVB είχε δανείσει από το 1994 πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πελάτες του κλάδου του κρασιού που συνεργάζονταν με το τμήμα premium wine της τράπεζας.

Με πληροφορίες από: Fine wine is souring as investment prices sink by Nicole Goodkind, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ