ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία «εκτοξεύει» το βασικό επιτόκιο στο 25%

Η Τουρκία «εκτοξεύει» το βασικό επιτόκιο στο 25%
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στο 25% αύξησε το βασικό επιτόκιο της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια άνοδο που ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ώστε να εμποδίσει μια νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης (7,5%) στο 25% από το 17,5% προηγουμένως, την ώρα που οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν σημαντικά μικρότερη αύξηση, στο 20%.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είχε ωθήσει πρόσφατα την τράπεζα να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό αύξησης των τιμών στο τέλος του χρόνου από 22,3% έως 58%. Στη σημερινή της δήλωση ανέφερε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο τέλος του χρόνου «στο άνω άκρο του εύρους της πρόβλεψης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ