ΔΙΕΘΝΗ

Η Κύπρος ως βασικό επιχειρηματικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Κύπρος ως βασικό επιχειρηματικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο
Annual Financial Markets Forum

Ολοκληρώθηκε το 2ο Annual Financial Markets Forum (AFMF), με «ατζέντα» τις αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων και την αυστηροποίηση του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων, τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της Κύπρου που σχετίζονται με την πορεία της οικονομικής διαφοροποίησης και τις αλλαγές στην οικονομία της χώρας που σχετίζονται με την εισροή προηγμένων τεχνολογιών και ξένων επιχειρήσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανώτατα στελέχη μεγάλων κυπριακών εταιρειών και ειδικοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου συζήτησαν τις προκλήσεις που θέτει το αυστηρότερο καθεστώς διεθνών κυρώσεων και τις προοπτικές για την Κύπρο στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Μάκης Κεραυνός, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, άνοιξε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου από τη Freedom Finance Europe,λέγοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν την οικονομία ανθεκτική σε μελλοντικά πλήγματα και θα ενισχύσουν το κύρος της Κύπρου ως αξιόπιστο οικονομικό κέντρο και ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε περιφερειακός κόμβος για τις εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και πύλη για τις διεθνείς επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Κεραυνός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο φόρουμ. «Χάρη σε καλά συντονισμένες πρωτοβουλίες, η Κύπρος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην καινοτομία ως πρωτοπόρος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Το επιχειρηματικό πρόγραμμα του φόρουμ περιλάμβανε συζητήσεις τριών πάνελ σχετικά με τις αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων και την αυστηροποίηση του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων, τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της Κύπρου που σχετίζονται με την πορεία της οικονομικής διαφοροποίησης και τις αλλαγές στην οικονομία της χώρας που σχετίζονται με την εισροή προηγμένων τεχνολογιών και ξένων επιχειρήσεων.

Στο πάνελ «Διεθνές επιχειρείν: Η Κύπρος ως αναδυόμενο επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου», ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Freedom Holding Corp. και της Freedom Finance Europe, Timur Turlov, δήλωσε ότι τα βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο, οι ευέλικτες κυβερνητικές πολιτικές και οι προσπάθειες των αρχών και των επιχειρήσεων για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα μπορέσει να εδραιώσει τη θέση της ως βασικού περιφερειακού κόμβου, καθώς η χώρα μπορεί γρήγορα να ενσωματώσει ψηφιακές υπηρεσίες που θα της επιτρέψουν να γίνει ηγέτης πληροφορικής στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Turlov.

Άλλοι ομιλητές στο φόρουμ ήταν ο Ανδρέας Γρηγοριάδης, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της KPMG Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Κύπρου, η Ugne Bourachene, διευθύνουσα σύμβουλος της Payabl, η Anna Melnichek, διευθύνουσα σύμβουλος της Melnichek Investments, ο Μάριος Γεωργούδης, γενικός διευθυντής της TechIsland, η Νατάσα Πηλίδη, πρώην υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Κυριάκος Κόκκινος, πρώην επικεφαλής του υπο-Υπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και άλλοι εκπρόσωποι της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ