ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Στο 3,2% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Eurostat: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Στο 3,2% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
AP Photo/Petr David Josek, File

Ήπια αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2024, σε 2,8% και 3,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, για την Ευρωζώνη η προκαταρκτική μέτρηση για τον Ιανουάριο έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 2,8% ετησίως.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, ο δείκτης επιβράδυνε σημαντικά στο 3,2%, από το 3,7% του Δεκεμβρίου.

Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, ο κλάδος τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά είχε τη μεγαλύτερη επίδραση με ρυθμό αύξησης των τιμών του κατά 5,7% τον Ιανουάριο, αν και χαμηλότερα από το 6,1% του Δεκεμβρίου.

Οι υπηρεσίες παρέμειναν σταθερές στο +4%, τα μη ενεργειακά αγαθά εμφάνισαν ρυθμό αύξησης 2% μετά το 2,5% του περασμένου μήνα και οι τιμές της ενέργειας ήταν μειωμένες κατά 6,3% μετά τη μείωση κατά 6,7%.

Στις κατά τόπους μετρήσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη τιμών καταναλωτή παρατηρήθηκαν στην Φινλανδία με +0,7% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στις Λετονία και Λουξεμβούργο με +1%.

Αντίθετα, ο υψηλότερος πληθωρισμός των Ιανουάριο ήταν στην Εσθονία με 5% ετησίως, με την Κροατία στο +4,8% και σε Αυστρία και Σλοβακία έτρεξε με +4,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ