ΔΙΕΘΝΗ

«Ήττα» σε δικαστήριο για τον Κρεγκ Ράιτ που διεκδικούσε τα εύσημα για το Bitcoin

«Ήττα» σε δικαστήριο για τον Κρεγκ Ράιτ που διεκδικούσε τα εύσημα για το Bitcoin

Κρυπτονομίσματα

UNSPLASH

Ψευδείς αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του Αυστραλού προγραμματιστή Κρεγκ Ράιτ, πως ήταν εκείνος ο «εφευρέτης» του Bitcoin, όπως αποφάσισε δικαστήριο στη Βρετανία.

Ο επιχειρηματίας ισχυριζόταν πως εκείνος ήταν ο συγγραφέας της ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε το 2008 και αποτέλεσε τον «θεμέλιο λίθο» για τη δημιουργία των κρυπτονομισμάτων, την εργασία, δηλαδή που υπογράφεται από τον Σατόσι Νακαμότο.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις» με βάση τις οποίες «ο Δρ Ράιτ δεν είναι το πρόσωπο που δημιούργησε το σύστημα bitcoin» ούτε «ο συγγραφέας του αρχικού κώδικα του λογισμικού bitcoin» ανέφερε ο δικαστής Τζέιμς Μέλορ, εξηγώντας ότι θα παρουσιάσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό.

Εναντίον του Ράιτ είχε προσφύγει η Crypto Open Patent Alliance (COPA), μια ένωση που ζητά να καταργηθούν οι πατέντες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, η οποία τον κατηγορούσε ότι παραποίησε τα στοιχεία για να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Η COPA ζητούσε από το δικαστήριο να κρίνει ότι ο Ράιτ δεν είναι ο Σατόσι και να σταματήσει ως εκ τούτου να μηνύει όσους εξορύσσουν κρυπτονομίσματα. Μέλη της COPA είναι και «βαριά ονόματα» του τομέα, όπως η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase και η εταιρεία Block που ειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές.

Ο δικαστής δέχτηκε ότι ο 53χρονος επιχειρηματίας δεν είναι ο συγγραφέας της «λευκής βίβλου», ούτε το πρόσωπο που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο κατά την περίοδο 2008-11, ο μυστηριώδης εφευρέτης, γνωστός ως «πατέρας του bitcoin».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε περίπου ενάμιση μήνα, ο δικηγόρος της COPA Τζόναθαν Χιου είπε ότι «ο Δρ Ράιτ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε ένα επαληθεύσιμο και αξιόπιστο έγγραφο» που θα στήριζε τους ισχυρισμούς του.

Η COPA σκοπεύει τώρα να ζητήσει από τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης στον Ράιτ για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθορίσει και την πορεία μιας άλλης υπόθεσης με ενάγοντες από τη μία τον Ράιτ και από την άλλη 26 προγραμματιστές – ιδιώτες και εταιρείες, όπως η πλατφόρμα Coinbase – τους οποίους κατηγορούσε ο επιχειρηματίας ότι καταπάτησαν τα πνευματικά δικαιώματά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ