ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: Σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο

Bloomberg: Σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο

Τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη

AP Photo

Σταδιακές περικοπές αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα επιτόκια της, ξεκινώντας από τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες περιμένουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου, ενώ παρόμοιες κινήσεις θα ακολουθούν μία φορά το τρίμηνο, οδηγώντας το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων από το ρεκόρ του 4% που είναι σήμερα στο 2,25% μέχρι τα τέλη του 2025.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έχουν σχεδόν καταλήξει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας για να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει ο ρυθμός χαλάρωσης, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι η τράπεζα θα καθοδηγείται αυστηρά από τα οικονομικά στοιχεία.

«Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα σε αυτό που διαμορφώσει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρει ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για την εξάρτηση [της τράπεζας] από τα δεδομένα».

Το Bloomberg υπενθυμίζει εξάλλου ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν «λογικές».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος σταθερά στηρίζει η τράπεζα να μην κάνει καμία κίνηση του 2023, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει «κατ' αρχήν αντίρρηση» σε ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο – αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η οικονομία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Προβλέπουμε περικοπές 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, διαμορφώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός κάτω του στόχου και οι φθίνουσες πιέσεις στο εγχώριο κόστος θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ταχύτητα χαλάρωσης μετά από μια παύση τον Ιούλιο», αναφέρει ο David Powell, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρωζώνης

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο, αν και ταυτόχρονα να στείλει ένα σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων είναι αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Dennis Shen, ανώτερος διευθυντής της Scope Ratings, τονίζοντας τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ