ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 0,4% στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου - Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Άνοδος 0,4% στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου - Ξεπέρασε τις προσδοκίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάιο, καταγράφοντας μια άνοδο 0,4%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με το Reuters να αναφέρει πως από την μία αποτελεί «δώρο» για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά από την άλλη ενισχύει τις αμφιβολίες για μια ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την BoE τον επόμενο μήνα. 

Το ποσοστό ήταν πάνω από το 0,2% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

Το νέο «πλάνο» για την βρετανική οικονομία

Στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματος, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ περιέγραψε μέτρα δαπανών για τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας ενεργειακής εταιρείας, τη μείωση των χρόνων αναμονής στο NHS, την κατασκευή νέων κατοικιών και την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Αλλά τοποθετήθηκε επίσης ως σταθερά φιλοεπιχειρηματίας, συνεχίζοντας την επί χρόνια προσέγγιση του προς τους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους με σχέδια για «δημιουργία πλούτου» και ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Οι Εργατικοί έχουν περιγράψει πέντε μακροπρόθεσμες αποστολές αν έρθουν στην εξουσία: προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, αναμόρφωση του NHS, δημιουργία ασφαλέστερων δρόμων και παροχή «ευκαιριών» μέσω μιας νέας ατζέντας δεξιοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ