«Εκτοξεύτηκε» το δημόσιο χρέος στη Γαλλία - Έφτασε στο 117,4% του ΑΕΠ
Ο Εμμανουέλ Μακρόν
Ludovic Marin / APΣτο ποσό των 3,482 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανήλθε τον Σεπτέμβριο το δημόσιο χρέος της Γαλλίας όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/12) το εθνικό Ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (Insee) της χώρας.
Το ποσοστό επί του ΑΕΠ αναλογεί στο 117,4%, πρωτόγνωρο στην ιστορία της γαλλικής οικονομίας, εκτός του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνει το γαλλικό οικονομικό ινστιτούτο, μόνο κατά το τελευταίο έτος που το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν στο 5,5% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 181 δισ. ευρώ.
Αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς το μέλλον της γαλλικής οικονομίας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, λαμβανομένου υπόψη ότι αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να φτάσει στο 129% του ΑΕΠ το 2030.
Ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία δεν κατάφεραν σήμερα να έρθουν σε συμφωνία ως προς τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026. Τούτου δοθέντος το νέο έτος μάλλον θα βρει τη Γαλλία χωρίς εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό, αναγκάζοντας τη γαλλική κυβέρνηση να εκδώσει ειδικό νόμο για να εξασφαλίσει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες του κράτους, για όσο χρονικό διάστημα η κατάσταση αυτή διαρκεί.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Γερουσία της Γαλλίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026
Μνημόνιο συνεργασίας με θυγατρική της ExxonMobil για έρευνες στη Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία
20:29
Κύπρος: «Προϊόν μοντάζ» το βίντεο με καταγγελίες για μίζες - Η πρώτη επίσημη αντίδραση
20:19
Δένδιας: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις παρά μόνο αυξήσεις στα εφάπαξ των στρατιωτικών
20:11
Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει «κατά» της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Mercosur
20:09