ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδρέας Γιαννόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων

Ανδρέας Γιαννόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων

Μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός; Μπορούν, άραγε, οι ξένες άμεσες επενδύσεις να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας; Είναι, τελικά, εφικτό να υπάρξει μια ουσιαστική πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ιδρυτή της Public Affairs & Networks και του «InvestGR - Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα», η απάντηση και στα τρία παραπάνω ερωτήματα είναι θετική.

Τι είναι το InvestGR και γιατί ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί πράγματι να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων; Πρόκειται για μια νέα και άκρως σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ετήσιου forum σχετικά με το φλέγον ζήτημα των επενδύσεων, ενός forum διαλόγου ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη ξένων εταιρειών στην Ελλάδα -που επιθυμούν να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους- και τους σημαντικότερους πολιτικούς εταίρους της χώρας μας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος το Καλοκαίρι στη Αθήνα από τη Public Affairs & Networks, έχοντας την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του International Chamber of Commerce (ICC Hellas). Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι σε αυτό θα συμμετέχουν και θα παρευρεθούν πολλές και σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Κορυφαίοι πολιτικοί και δεκάδες CEOs ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσουν ηχηρό «παρών» στο forum και να συζητήσουν μερικά από τα πιο «καυτά» θέματα που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας: Τη Φορολογία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση, τις Υποδομές, την Έρευνα και Καινοτομία και το Ανθρώπινο Κεφάλαιο. Μάλιστα, στο forum αυτό έχουν προσκληθεί ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Απώτατος σκοπός η βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου»

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το νέο αυτό forum, το CNN Greece επικοινωνώντας με τον κ. Γιαννόπουλο, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και -μεταξύ άλλων- ενημερώθηκε για το «αύριο» που οραματίζεται για τη χώρα μας και φυσικά, για το πώς κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα του για έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας.

2

Ο κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος

Ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας που έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο εξωτερικό, ο κ. Γιαννόπουλος ήξερε τη σημασία και τον αντίκτυπο που μια ανάλογη πρωτοβουλία μπορούσε να έχει. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, η θρυαλλίδα που οδήγησε στην ανάληψη της πρωτοβουλίας «InvestGR - ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ήταν μια συνάντηση που είχε διοργανώσει στις ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις αρχές του 2018.

«Στις αρχές του 2018, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 υπουργών του, για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος , ο οποίος έχει μακρόχρονη εμπειρία, ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πραγματικός στόχος του forum που ο ίδιος αποφάσισε να διοργανώσει και ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει μέσα από αυτό; Αλήθεια, ποια είναι τα αποτελέσματα που επιθυμεί να δει στο άμεσο μέλλον;

Όπως ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στο CNN Greece, «η ιδέα συνίσταται στη δημιουργία ενός ετήσιου forum διαλόγου ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και τους σημαντικότερους πολιτικούς εταίρους της χώρας». Στόχος του εν λόγω εγχειρήματος είναι η «καλύτερη αλληλοκατανόηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, με απώτατο σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις».

«Η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες των ξένων εταιρειών»

Πόσο αισιόδοξος είναι, όμως, ο ιδρυτής του forum όσον αφορά στις δυνατότητες της χώρας μας; Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό, όμως, μας είπε πως «η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες των εταιρειών, να εγκύψει στις ανησυχίες τους και, κυρίως, να εφαρμόσει τις προτάσεις τους, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου για την υποδοχή ξένων επενδύσεων στη χώρα».

«Οι ξένοι θέλουν να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο για να επιτευχθούν τα παραπάνω ζητούμενα και να πάει η Ελλάδα μπροστά, είναι επίσης σημαντικό να μελετήσουμε κάποια από τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα θα πρέπει, καταρχάς, να μελετήσει τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και να εξετάσει σοβαρά ποιες από αυτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στα καθ’ ημάς». Βέβαια, όπως τόνισε, πριν αρχίσουμε να υλοποιούμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια μας, καλό είναι να καταπιαστούμε με τα πολλά μικρά, τα οποία μπορούν, ορισμένες φορές, να βελτιώσουν θεαματικά τα αποτελέσματα.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να εμπεδωθεί πλήρως και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η σημασία των ξένων άμεσων επενδύσεων για τη χώρα», υπογράμμισε, εκφράζοντας με αυτόν τη σημασία του νέου αυτού εγχειρήματος, του «InvestGR - ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Αυτό είναι, άλλωστε, το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει από τις επαφές που έχει εδώ και πολλά χρόνια με Έλληνες επιχειρηματίες και με στελέχη ξένων εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννόπουλος αποκάλυψε πως «τα στελέχη των ξένων εταιρειών αγωνιούν για την επόμενη μέρα των δουλειών τους στην Ελλάδα, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους εδώ». Όπως τόνισε, «η μεγάλη πλειονότητά τους “έβαλε πλάτη” στα δύσκολα και συνεχίζει να το κάνει, αν και μερικές φορές δεν βρίσκουν τα κατάλληλα “ευήκοα ώτα”». Ωστόσο, από τις επαφές που έχει μαζί τους, μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως τα στελέχη αυτά «θέλουν πιο πολύ από όλους να πείσουν τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους».

Έρευνα και την Καινοτομία και στην Ελλάδα

Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει τις προοπτικές που υπάρχουν, ο κ. Γιαννόπουλος έφερε ως παράδειγμα τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήδη επενδύουν στην Ελλάδα ή σχεδιάζουν να επενδύσουν, όσον αφορά στην Έρευνα και την Καινοτομία, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια του forum. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως πιστεύει ότι ο συνδυασμός «Έρευνας και Καινοτομίας» στην Ελλάδα είναι απολύτως ρεαλιστικός χάρη στη δημιουργικότητα των εταιρειών, ελληνικών και ξένων.

«Δείτε τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήδη επενδύουν στην Ελλάδα ή σχεδιάζουν να επενδύσουν -αρκεί να βοηθηθούν και από την Πολιτεία προς τούτο- σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην χώρα μας ή ακόμη και την εγκατάσταση περιφερειακών ερευνητικών κέντρων στη χώρα μας», σημείωσε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια αδάπανων διαπιστώσεων…»

Ποια είναι, λοιπόν, τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στη χώρα μας να καταστεί ο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός που ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι;

Κατά τον Ανδρέα Γιαννόπουλο πρόκειται για έναν συνδυασμό παρωχημένων αντιλήψεων και στάσεων, που, ενίοτε, διαπερνούν το σύνολο του φάσματος, πολιτικού, οικονομικού, ακόμη και κοινωνικού. Ωστόσο, πιστεύει πως στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, «δεν έχουμε την πολυτέλεια αδάπανων διαπιστώσεων». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως επείγει η ανάληψη δράσεων.

Οι δράσεις αυτές και πολλά ακόμη κρίσιμα ζητήματα για την ανάπτυξη της χώρας θα τεθούν στo ετήσιο forum «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton Athens, στις 3 Ιουλίου του 2018, μια ημερομηνία διόλου τυχαία, σύμφωνα πάλι με τον κ. Γιαννόπουλο. Πράγματι, σύμφωνα με τον ιδρυτή του forum, «το timing του 1ου FORUM 2018 θα είναι παραπάνω από επίκαιρο, αφού θα πραγματοποιηθεί, λίγο μετά το κρίσιμο EUROGROUP της 21ης Ιουνίου -ή αυτό της 12ης Ιουλίου- και λίγο πριν τον Αύγουστο, μήνα εξόδου από το Μνημόνιο».

3

Μια πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι παράλληλα με το forum, οι ξένες εταιρείες θα αποτυπώνουν τις θέσεις και προτάσεις τους, σε ετήσια βάση, στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με στόχο να προβάλουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στις κεντρικές διοικήσεις των εταιρειών τους, αλλά και να συμβάλουν στη βελτίωση του γενικότερου πλαισίου για την πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τη φροντίδα για τη σύνθεση των θέσεων και προτάσεων και την επακόλουθη σύνταξη των αναγκαίων κειμένων έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος, ενώ σε ετήσια βάση θα πραγματοποιείται και έρευνα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι στάσεις και απόψεις των στελεχών των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα πάνω στα υπό συζήτηση θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ