Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Φαρμακευτική - Ένας ύψιστης σημασίας και ταχέως εξελισσόμενος κλάδος
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ίδρυση το 2013 της πιο προηγμένης Ιατρικής Σχολής και την έναρξη του μοναδικού προγράμματος Οδοντιατρικής στην Κύπρο το Σεπτέμβριο 2017, έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής. Συγκριτικό πλεονέκτημα του πανεπιστημίου η παροχή των πιο ολοκληρωμένων σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Ζωής στην Κύπρο με 22 προγράμματα σπουδών – 10 από αυτά κατά αποκλειστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ακαδημαϊκού χώρου.
Αποτελεί ένα σύγχρονο και εξισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, υποστηριζόμενο από άριστα καταρτισμένο προσωπικό και υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την εκπαίδευση των φοιτητών, τόσο στα παραδοσιακά φαρμακευτικά αντικείμενα όσο και στις νέες τεχνολογίες που καθοδηγούν τις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν την επιλογή εργασίας σε μια ευρεία επιλογή, όπως σε ιδιόκτητο φαρμακείο, στη βιομηχανία φαρμάκων στους τομείς παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, της έρευνας και ανάπτυξης, στη φαρμακευτική διοίκηση, σε εμπορικά εργαστήρια, έρευνας και εκπαίδευση, σε βιομηχανίες τροφίμων ή βιοτεχνολογίας, και σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών. Πέραν από αυτά, οι απόφοιτοι έχουν και την επιλογή να επιδιώξουν περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
«Τα μαθήματα του προγράμματος εστιάζουν στους δύο βασικούς πυλώνες που αποτελούν το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος: τον ασθενή και το φάρμακο», εξηγεί ο Δρ. Σωτήρης Μιχαλέας, συντονιστής της Φαρμακευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι μελλοντικοί Φαρμακοποιοί αποκτούν βασικές γνώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. «Η επικοινωνία με τον ασθενή αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν τον ασθενή, η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας και η παροχή αποτελεσματικής φαρμακευτικής φροντίδας αποτελούν βασικούς άξονες της εκπαίδευσης», τονίζει. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη σύνθεση και απομόνωση των δραστικών ουσιών, στην παρασκευή των βασικών φαρμακοτεχνικών μορφών και γαληνικών σκευασμάτων (φάρμακα παρασκευασμένα στο φαρμακείο σύμφωνα με συνταγή προορισμένη για συγκεκριμένο ασθενή) και τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων για την διαπίστωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, αποκτώντας βαθιά γνώση του φαρμάκου ως χημικού και τεχνολογικού προϊόντος.
Η σημασία του Φαρμακοποιού
«Στόχος μας είναι να ενσταλάξουμε στους φοιτητές μας τη ‘δίψα’ για τη διαρκή διεκδίκηση της γνώσης, την επίτευξη των στόχων τους και την προσωπική τους ανέλιξη και ολοκλήρωση ως επαγγελματίες και επιστήμονες φαρμακοποιοί» δηλώνει ο Δρ. Μιχαλέας.
Περαιτέρω, εξηγεί πως ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, κυρίως λόγω της στενής σχέσης που έχει με τον ασθενή, αφού πρέπει να κατέχει καλή γνώση των φαρμάκων, των συνταγογραφημένων θεραπειών καθώς και βασικές γνώσεις φροντίδας υγείας. Ο φαρμακοποιός λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πάροχος φροντίδας. Για αυτό το λόγο, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού, η ικανότητα επικοινωνίας με τον ασθενή και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην περίθαλψή του ασθενούς αποτελεί κομβικής σημασίας δεξιότητα. Επίσης, ο φαρμακοποιός είναι σημαντικό να έχει ηγετικές ικανότητες λόγω της αυξημένης ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος του, ωστόσο ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως μέλος μιας ομάδας επιστημόνων υγείας συνεργαζόμενος αρμονικά με τα άλλα μέλη. Σημαντικές επίσης είναι οι γνώσεις και οι ικανότητες διοίκησης και διαχείρισης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών ο φοιτητής εκπαιδεύεται σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα, ώστε να κατανοήσει την πρακτική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Στο πέμπτο έτος σπουδών ο φοιτητής καλείται να ολοκληρώσει πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας ενός έτους σε φαρμακείο ανοικτό στο κοινό ή άλλο φορέα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.
«Στην Ευρώπη υπάρχει σαφώς η τάση το φαρμακείο να αποτελέσει πρωτοβάθμια δομή υγείας διευρύνοντας τις παρεχόμενες στον ασθενή υγειονομικές υπηρεσίες, όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, χοληστερόλης και εκτέλεση βασικών εμβολιασμών», σημειώνει ο Δρ, Μιχαλέας, προσθέτοντας πως οι εξελίξεις στον τομέα αυτό προβλέπεται να είναι ραγδαίες και στην Κύπρο με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και είναι σημαντικό οι νέοι φαρμακοποιοί να είναι προετοιμασμένοι να προσαρμοστούν στις εξελίξεις. Αυτή «η δίψα για δια βίου μάθηση» είναι κάτι που ενστερνίζεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδίδει στους φοιτητές του.
Οι γνώσεις και οι δεξιότητες ενός απόφοιτου Φαρμακευτικής, σύμφωνα με τον Δρ. Μιχαλέα, θα εκτείνονται και στους χώρους σχεδιασμού και ανακάλυψης, παρασκευής, ελέγχου και έγκρισης των νέων φαρμάκων όπου ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος αφού είναι ο επιστήμονας υγείας που διαθέτει το απαραίτητο εύρος γνώσεων ώστε να κατανοήσει τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις των διεργασιών αυτών με την δημόσια υγεία.
Ευκαιρίες άσκησης επαγγέλματος
Με το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής, κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού στην Κύπρο, Ελλάδα ή υπόλοιπη ΕΕ, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα. Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές. Το πρόγραμμα είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και αποκτά θέση προβολής στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών και στο δίκτυο ακαδημαϊκών υπηρεσιών της ομοσπονδίας.