ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενοχλημένες οι ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα από το νέο μέτρο του νοσοκομειακού clawback

Ενοχλημένες οι ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα από το νέο μέτρο του νοσοκομειακού clawback
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Νέο αδιέξοδο προκαλείται στη φαρμακοβιομηχανία από την κυβέρνηση και τους θεσμούς καθώς της ζητούν να εφαρμόσει το clawback νοσοκομειακής δαπάνης.

Το εν λόγω μέτρο, εκτός από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα που έχει, επί της ουσίας, ζημιώνει τον ασθενή, τις βιομηχανίες και την δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα σε ολόκληρο τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Εκπρόσωποι φαρμακευτικών επιχειρήσεων και μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου για το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2016 και πλήττει ευθέως και για πολλοστή φορά τον κλάδο της υγείας αλλά και τον ασθενή.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Ανασταστόπουλος, υπογράμμισε ότι το μέτρο χτυπά ευθέως τις επενδύσεις στον τομέα και δημιουργεί ασφυξία στις επιχειρήσεις, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα η κυβέρνηση. Στην ίδια λογική ήταν και η τοποθέτηση του πρόεδρου της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου, κ. Hasseb Ahmad.

Το clawback οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της σπατάλης, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί σε κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από το υπουργείο Υγείας, σε ποια βάση θα υπολογίζεται το clawback, επί των παραγγελιών, ή επί των πληρωμών. Αυτό θα γίνει με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο εντός του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα το πρόβλημα αυτό, τόνισε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD και μέλος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Καρόκης, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά ολόκληρου του κλάδου, καθώς επίσης και των ερευνητικών εταιρειών.

Ακόμη, τα νοσοκομεία της χώρας θα χάσουν 450 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από τον προϋπολογισμό τους για προμήθειες φαρμάκων. «Εμείς αυτό που προτείνουμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας» (με την οποία ζητά ο κλάδος να συναντηθεί άμεσα για διευκρινήσεις), συνέχισε ο κ. Καρόκης, «είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ με μία σειρά παράλληλα, δομικών μεταρρυθμίσεων». Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Καρόκης «θα έχουμε σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, το σύστημα, την δημόσια υγεία και τις εταιρείες».

Να θυμίσουμε, ότι το clawback νοσοκομειακής δαπάνης ορίζεται με το άρθρο 15 του Ν. 4346/2015 σε 570 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 550 εκατ. ευρώ το 2017 και σε 530 εκατ. ευρώ το 2018 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διάταξη είναι προβληματική, επανέλαβαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, προσθέτοντας ακόμη τα εξής: Η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 είναι κατά 130 εκατ. λιγότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2015, αν αθροίσουμε τις δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων που είναι 507 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του προϋπολογισμού, και άνω των 250 εκατ. που υπολογίζεται η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων του Ν. 3816 1Α που διακινούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετά από τη σχετική βεβαίωση των δημοσίων νοσοκομείων.

Ερωτηθείς για το εάν ο κλάδος συμφωνεί στο να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από το clawback σε κατηγορίες φαρμάκων (όπως εθελοντικά φάρμακα και δωρεές, σκευάσματα σε ανασφάλιστους κ.λ.π.) ο κ. Καρόκης απάντησε ότι δεν είμαστε υπέρ των εξαιρέσεων. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, οι οποίοι βρίσκονται εν υπνώσει, θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της δαπάνης γενικότερα.

Παράλληλα, την ώρα που ένα ακόμη χαράτσι βρίσκεται στον ορίζοντα, τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακοβιομηχανίες καλπάζουν. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίστηκε στην συνάντηση, ότι το ΕΣΥ οφείλει 1,321 δισ. ευρώ στις εταιρείες, εκ των οποίων το 75% αφορά το 2015.Οι επικεφαλής των εταιρειών προανήγγειλαν ότι θα προσβάλλουν το μέτρο δικαστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ