ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Eurobank οδεύει προς υπέρβαση των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Eurobank οδεύει προς υπέρβαση των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
EUROKINISSI

Την πεποίθηση πως η Eurobank θα επιτύχει τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για εφέτος εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αναμφίβολα, η επιτυχής διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς», δήλωσε ο CEO της Eurobank στο διεθνές πρακτορείο, τονίζοντας ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης που αντιπροσωπεύουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) «αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν κάποιο περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία».

Στα τέλη Αυγούστου, οι τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία και τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα πέτυχαν τους στόχους των NPEs. «Έχουμε συμφωνήσει ένα αυστηρό και συγκεκριμένο σχέδιο με τους Επόπτες και η Eurobank ξεπέρασε τους στόχους για το 2017», σημείωσε ο κ. Καραβίας. «Το θεσμικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί σημαντικά και οδεύουμε προς υπέρβαση των στόχων και φέτος», συμπλήρωσε.

Ο στόχος της Eurobank για το τρέχον έτος είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 15,6 δισ. ευρώ και ο κ. Καραβίας εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει το ποσό αυτό στα 15,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει, επίσης, την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2019. Η πώληση αυτή, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς και τη ρύθμιση δανείων, αναμένεται να διασφαλίσουν επίτευξη του στόχου το επόμενο έτος και μείωση του αποθέματος των NPEs κατά επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες τίτλων: μειωμένης, μεσαίας και υψηλής προτεραιότητας, με τις δύο πρώτες κατηγορίες να εμπεριέχουν τον υψηλότερο βαθμό κινδύνου.

«Σκοπεύουμε να πουλήσουμε τις δύο πρώτες κατηγορίες και να κρατήσουμε τους προνομιούχους τίτλους στο ενεργητικό μας. Η συναλλαγή αυτή ενισχύει την πεποίθησή μας ότι θα επιτύχουμε και τους στόχους του 2019», κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Η Eurobank τοποθετεί τον πήχη για τα NPEs το 2021 στα επίπεδα του 15%, από 45% που ήταν το 2016, επιβεβαίωσε ο ίδιος. «Ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικός και εφικτός», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «εάν ληφθούν υπόψη τα κέρδη προ προβλέψεων, είμαι βέβαιος ότι μπορεί ο στόχος να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή μας βάση».

Αναφορικά με την προοπτική έκδοσης ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο στη μετά μνημονίων εποχή, ο κ. Καραβίας εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση. «Υπάρχει περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση [του spread] όταν αρχίσει να προεξοφλείται στις αγορές ότι, καθώς πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές, όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις θα δεσμευτούν για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ