ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Εθνική Τράπεζα σταματά τις διαπραγματεύσεις με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική Τράπεζα σταματά τις διαπραγματεύσεις με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τον τερματισμό των συζητήσεων με την Gongbao Group για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική πλέον εξετάζει εναλλακτικές επιλογές αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει τα εξής:

«Σε συνέχεια της από 8.6.2018 ανακοίνωσης αναφορικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ», η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ("ΕΤΕ") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή. Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο».

Τι απαντά η Gongbao

Για μονομερή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει κάθε συζήτηση μαζί της σχετικά με διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάνει λόγο η Gongbao Financial Holdings, αφήνοντας αιχμές για τον CEO της Εθνικής Παύλο Μυλωνά και τονίζοντας ότι διατηρεί το δικαίωμά της να κινηθεί δικαστικώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 16 Οκτωβρίου 2018, λάβαμε μια επιστολή (η "Επιστολή") από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ("ΕΤΕ"), σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ ("ΔΣ της ΕΤΕ") συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα. Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "Η ΕΘΝΙΚΗ" ("Εθνική Ασφαλιστική").

Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ