ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πότε κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης

Πότε κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ και δημιουργία 770 θέσεων εργασίας θα φέρει η αδειοδότηση 14 επιχειρήσεων για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Ήδη δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες και έπονται άλλες 12 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι φιλική προς τις επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από την εφαρμογή του συγκεκριμένου «αυστηρού αλλά ταυτόχρονα ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσαν την έκδοση των δύο πρώτων αδειών σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα (19/11/2018).

Την πρώτη άδεια έλαβε η εταιρεία BIOMECANN Α.Ε, για έκταση 11 στρεμμάτων στην περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 51 θέσεις εργασίας. Η δεύτερη εταιρεία είναι η BIOPROCANN Α.Ε. Με επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ σε 46 στρέμματα στην Κορινθία, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 66 θέσεις εργασίας. Και στις δύο εταιρείες μετέχουν και Έλληνες επενδυτές, την πλειοψηφία κατέχουν όμως διεθνή κεφάλαια. Οι υπόλοιπες 12 εταιρείες οι οποίες έχουν καταθέσει φακέλους, στην πλειονότητά τους αποτελούν επίσης συμπράξεις ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, υπάρχουν όμως και κάποιες αμιγώς ελληνικές εταιρείες, όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων, Ειρήνη Πιτταρά.

Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. Αφού ολοκληρωθεί η επένδυση, έρχεται η δεύτερη φάση της αδειοδότησης, η οποία αφορά τη λειτουργία της μονάδας. Την τελική φάση της μεταποίησης εγκρίνει το υπουργείο Υγείας.

Το πρώτο τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης που θα έχει παραχθεί στην Ελλάδα αναμένεται στην αγορά σε 1,5 περίπου χρόνο από σήμερα, εκτίμησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Στόχος είναι τόσο η κάλυψη της εγχώριας αγοράς όσο και οι εξαγωγές. Σε πρώτη φάση, μάλλον θα πάρουν προβάδισμα οι εξαγωγές, μέχρι να ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση του Κρατικού Μονοπωλίου για τα ναρκωτικά, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης θα διέπονται από καθεστώς ελεγχόμενης χορήγησης, όπως ισχύει για τα οπιούχα, και θα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά, στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο, δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μητρώων ασθενών. Ποιες ιατρικές ειδικότητες θα συνταγογραφούν τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και όλες τις λεπτομέρειες για το κλινικό κομμάτι, έχει αναλάβει να προσδιορίσει ειδική επιτροπή του ΕΟΦ.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αφορά μόνο καθετοποιημένες επιχειρήσεις και κλειστές καλλιέργειες. Σύντομα, όμως, έρχεται αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, για να αποκτήσουν τα προϊόντα υψηλή προστιθέμενη αξία και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόκκαλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή του πλαισίου θα επιτρέψει σε περισσότερους αγρότες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ενώ διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, η οποία πλέον θα περιλαμβάνει από οικοδομικά υλικά μέχρι και τρόφιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ