ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επανάσταση των μιτοχονδρίων: Το παράδειγμα της «μεταφοράς μητρικής ατράκτου»

Η επανάσταση των μιτοχονδρίων: Το παράδειγμα της «μεταφοράς μητρικής ατράκτου»

Η επανάσταση των μιτοχονδρίων είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν ο αιώνας αυτός τους ανήκει, σε θέματα που συνδέονται με την γήρανση, τον καρκίνο και με την αναπαραγωγή.

Θα λέγαμε λοιπόν χωρίς υπερβολή, ότι τα μιτοχόνδρια «είναι υπεύθυνα» για την πρώτη εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου «μεταφοράς της μητρικής ατράκτου» σε Ελληνίδα με σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας.

Το αξιοσημείωτο αυτό επιστημονικό επίτευγμα ανακοινώθηκε σε Επιστημονικό Συμπόσιο από την Institute of Life στις 11 Ιανουαρίου.

Το επιστημονικό νέο, που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες σε υπογόνιμα ζευγάρια, αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility και απευθύνεται σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες.

Με την εν λόγω μέθοδο, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, επιλύονται προβλήματα υπογονιμότητας που συσχετίζονται με σοβαρές μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, επαναλαμβανόμενες αποτυχίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τέλος με κληρονομούμενα μιτοχονδριακά νοσήματα.

Η μέθοδος της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου, επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Η ανακοίνωση για την πρώτη Ελληνίδα που θα γίνει μητέρα με τη μέθοδο αυτή έγινε στο πλαίσιο του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου από την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και τον επιστημονικό συνεργάτη της, Δρ. Nuno Costa-Borges.

Η μέθοδος –όπως τόνισαν στο CNN GREECE- τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επιστημονικοί συνεργάτες του Institute of Life, τοποθετεί πολύ ψηλά τη χώρα μας σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Παράλληλα, η Ελλάδα γίνεται σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και εξέλιξη καινοτόμων τεχνολογιών στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή παγκοσμίως. Είναι μια απάντηση στην πολυετή κρίση και τη μετανάστευση λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό (brain drain) που πληγώνει τη χώρα και την κοινωνία.

Πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρα νέα μέθοδο που αφορά πολλές γυναίκες που είχαν πολλαπλές αποτυχίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τόνισαν οι επιστήμονες όπως θα δείτε και στο σχετικό video.

Η μέθοδος, συνίσταται στη μεταφορά της μητρικής ατράκτου, δηλαδή του γενετικού υλικού του ωαρίου μιας γυναίκας, σε ένα άλλο ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί όλο το γενετικό του υλικό της δότριας.
Ήδη η νεαρή γυναίκα που κατάφερε να μείνει έγκυος με τη μέθοδο αυτή, και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, κυοφορεί σήμερα ένα απόλυτα υγιές έμβρυο 26 εβδομάδων.

Μιλάμε πλέον για την επανάσταση των μιτοχονδρίων, επεσήμαναν οι επιστήμονες του Institute of Life. Οι μελέτες που ξεκίνησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Institute of Life αποδίδουν καρπούς σήμερα, τους οποίους μοιράζονται με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Institute of Life εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο».

Το Institute of Life είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη. Χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη τεχνολογία εφαρμόζοντας καινοτόμες θεραπείες και τεχνικές ώστε μέσα από τα υψηλότερα πρότυπα λειτουργίας να προσφέρει σιγουριά στα ζευγάρια που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ